Man kan nørde, nørde, nørde: De rigtig kloge mødes i Faaborg

Begavede unge får en uges fordybelse: Faaborg Gymnasium afholder summercamp for de særligt talentfulde unge

For nogle unge går undervisningen simpelthen for langsomt i en almindelige gymnasieklasse, og i gennemsnit sidder der to gymnasieelever, der savner udfordringer, i hver klasse. I denne uge er godt 200 af dem indlogeret på summercampen Akademiet for Talentfulde Unge ATU på Faaborg Gymnasium. Eleverne kommer fra Fyn og Sydjylland. Akademiet for Talentfulde Unge er et toårigt tilbud til de elever, der har behov og evner til at fordybe sig mere end den gennemsnitlige gymnasieelev.

På campen får de unge lov til at bygge og programmere hjemmelavede robotter, andre graver sig ned i analyser af dystopisk litteratur, mens andre igen roder med reagensglas i kemilokalet. Selvom interesserne stritter i alle retninger, har eleverne en ting til fælles. De er alle i den skarpe ende og har ofte oplevet, at den normale undervisning har været på et lidt for lavt niveau.

Dem, der vil lidt ekstra, får lov
- Det betyder, at man ikke kan gå frem i et individuelt tempo. Det er klart, at der skal være plads til alle i sådan en klasse, men akademiet giver mulighed for, at dem, der lige vil lidt ekstra, også kan for lov at gøre det, lyder det fra Ella Katrine Suurballe Frederiksen, der til daglig går i 2.g på Faaborg Gymnasium.

Hun suppleres af Nicklas Boserup, der går i 3.g på Svendborg Tekniske Gymnasium:

- Vi har alle mulige forskellige interesser, men vi har et fælles engagement og en fælles nysgerrighed.

På summercampen får de unge undervisning af studerende fra SDU, og der er tutorer med fra tidligere camps. En af dem er Frederik Hyldgaard Thomsen, der selv har nydt godt af pludselig at være omgivet af en masse andre unge med samme videbegær som ham:

- Man kan få lov til at indgå i en dialog og nørde, nørde, nørde. Man skal ikke lede et halvt år for at finde en, der også interesserer sig for noget, man interesserer sig for, men man skal bare gå ind i lokalet ved siden af, så sker det der. 

Får lov til at fordybe sig
Til hverdag har flere af eleverne prøvet at kede sig i undervisningen, men ikke fordi de ikke har kunne følge med, tværtimod:

- Enten fordi tempoet var lidt for langsomt, eller fordi underviseren ikke lige fanger en. Det betyder noget at kunne få lov til de ting her, som man ikke kan på normal basis, siger Ella Katrine Suurballe Frederiksen.

En den af formålet med ATU er at holde de unge til ilden.

- De får et forspring i forhold til deres klassekammerater, fordi de kender universiteterne og det videregående uddannelsesmiljø, før de skal vælge sig ind på det, forklarer Janne Hansen, der er projektleder for Akademiet for Talentfulde Unge.