I det fynske folks tjeneste

Midtfyn: Greenpeace-protest ved Danmarks største slagtesvinestald

Greenpeace er utilfredse med Danmarks store svine- og kødproduktion, og derfor demonstrerer organisationen torsdag morgen foran opførelsen af en stor midtfynsk svinestald.

00:32

Greenpeace demonstrerer torsdag mod en kommende enorm midtfynsk slagtesvinestald, der får plads til 10.500 svin ad gangen.

Miljøorganisationen Greenpeace demonstrerer tidligt torsdag morgen mod en 156 meter lang og cirka 9.500 kvadratmeter stor svinestald, der er under opførelse ved den lille midtfynske landsby Heden.

Den enorme slagtesvinestald får plads til 10.500 svin ad gangen og vil ifølge Landbrugsavisen årligt komme til at producere 42.000 slagtesvin.

- Landbruget er blevet til en kæmpestor kød- og mejeriproduktion, som skader klima, miljø og biodiversitet, forklarer Kristian Sloth, der landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace.

Læs også Verdens første flydende atomkraftværk sejler forbi Fyn

Ifølge Greenpeace skriver Faaborg-Midtfyn Kommune i miljøgodkendelsen til byggeprojektet, at stalden hvert år vil udlede over syv ton ammoniak til omgivelserne i et lokalområde, der i forvejen belastes af lugt fra en minkfarm, en kvægfarm, en kyllingefarm samt et biogasanlæg. 

Det demonstrerer organisationen imod uden for svinestalden torsdag morgen. De har blandt andet medbragt et 66 meter langt banner med teksten 'Stop svinefabrikkerne'.

- Den her aktion er ikke vendt mod, den mand, som har bygget den her stald. Det er en symbolsk aktion, understreger Kristian Sloth og tilføjer:

- Der foregår ikke noget ulovligt herude, men stalden er et symbol på den industri, som vi synes skal være meget mindre. 

Greenpeace oplyser, at man har informeret ejeren forud for demonstrationen. 

Nabo er bange for lugten

- Jeg bor lige herovre, siger Sille Sejer Sørensen og peger ud over marken.

- Det er meget tæt. Så det er vi ikke så imponerede over, siger Sille Sejer Sørensen.

Hun er mødt op til demonstrationen for at vise sin utilfredshed med placeringen af den nye kæmpestore svinestald, der ligger blot få hundrede meter fra hendes hjem.

Læs også Ulovlig kemi løber stadig ud i Odenses vandløb

- Jeg er selvfølgelig ikke særlig stor fan af, at der skal ligge sådan en stor svinefabrik lige ved siden af mit hus. Jeg er bange for generne fra det, både lugt, lyd og helbred, siger Sille Sejer Sørensen.

Til hverdag studerer hun til handelsøkonom og er lige flyttet ind ved siden af den nye stald. Hun har endnu ikke oplevet gener fra nabogården, og hun erkender, at hun reelt ikke ved, om det kommer til at blive et problem i fremtiden.

- Man kan jo håbe på, at der ikke kommer noget. Der er en masse ny lovgivning, som skulle gøre det meget bedre. Men derfor ligger det stadig meget tæt på, siger Sille Sejer Sørensen.

Hun har selv en hest, så hun bruger meget tid udenfor. Derfor frygter hun for lugtgenerne fra stalden, der kan rumme omkring 10.000 grise ad gangen.

- Jeg er rigtig bange for, at lugten bliver så slem, at jeg ikke kan holde ud at være udenfor, at jeg ikke kan holde ud at ride på min hest udenfor. Og så er heste heller ikke så glade for grise, så det er jo heller ikke så spændende, siger Sille Sejer Sørensen.

01:00 Luk video

Belaster klimaregnskab

Greenpeace er utilfredse med Danmarks store svine- og kødproduktion, som ifølge miljøorganisationen udgør et stort problem for klimaet.

- Det danske klimaregnskab er belastet af landbruget, som må tage langt mere del i den nødvendige omstilling og levere til klimalovens 70 procents-målsætning. I stedet for at bygge flere svinefabrikker, som her på Fyn og i resten af landet, skal der skæres ned i kødproduktionen til fordel for produktion af mere plantebaseret mad, siger Kristian Sloth.

Læs også Borgere raser over kommende biogasanlæg

TV 2/Fyn har forgæves forsøgt at få en kommentar fra staldens ejer. 

Stalden i Heden, der ligger ved Ringe, ventes færdigbygget i februar 2020.

Greenpeace har blandt andet medbragt et 66 meter langt banner med teksten 'Stop svinefabrikkerne'. Foto: Morten Urup Skov