Niels' køer dansede og sprang ud på markerne

Køerne hoppede og dansede, de plejer. Men tilskuerne måtte blive væk til årets økodag.

230 sortbrogede, økologiske køer stod søndag formiddag spændt og ventede i stalden på Toftegaard i Ringe. 

Men landmand Niels Maegaard var mindst lige så spændt som køerne. 

- Det glæder vi os til, og jeg er også helt sikker på, at køerne glæder sig. De er ved at opdage, at vi har lavet det sidste indhegning i dag. Så de har brølet noget her til morgen, siger Niels Maegaard.

Kort efter - præcis klokken 12 - bliver spændingen udløst. Køerne bliver lukket ud på markerne, der er fulde af frisk græs.

Det sker alt sammen som en del af den årlige Økodag, hvor økologiske landmænd inviterer folk ind på gården, og hvor hovedattraktionen er de dansende køer, der springer ud på markerne. 

Niels Maegaard deltog også i økodagen for to år siden, men i år er det anderledes stille. På grund af corona og de medfølgende restriktioner må interesserede nøjes med at følge det hele hjemmefra.

- Vi havde 4.000 gæster, og det var rigtig sjovt. Det er lidt mere stille i dag, men sådan er det, fortæller den midtfynske landmand. 

Der var fuld fart på køerne, da de hoppede ud på markerne.
Der var fuld fart på køerne, da de hoppede ud på markerne.
Foto: Ken Petersen

Omlagde til økologi

Det er den danske mælkegigant Arla, der står bag Økodagen, som fandt sted første gang i 2005. 

Men Niels Maegaard fik først mulighed for at deltage i 2016. Der var nemlig her han omlagde fra konventionel landbrug til økologi. 

- Der kunne vi se, at det nu begyndte at se ud som om, at det ville være en lige så god forretning som at være konventionel. Det var derfor vi valgte det, forklarer Niels Maegaard.

Han har drevet Toftegaard siden i slutningen 90'erne og forsøgt at omlægge til økologi et par gange inden da, men uden held.

Normalt sørger en tragt af fremmødte for, at køerne bliver guidet fra stalden og ud til markerne, men i år har Niels Maegaard fået hjælp af familie, venner og naboer. 

Og selv med hoppende køer på vej til marken gik det godt. Nu er spørgsmålet så bare, om de glade køer også vender hjem.

- Uha. Det er da altid sjovt og spændende at se, de kommer ud, og om de kommer hjem igen i aften, siger Niels Maegaard.

Se hele indslaget fra økodag. Fotograf: Redigering: