Nu skubbes der til kystsikringen: - Ellers bliver det for surt

Havnen i Faaborg har de senere år været udfordret af oversvømmelser flere gange. Mandag aften indledtes en proces, hvor borgerne får indflydelse på en kommende kystsikring.

Line Klivager er ikke bare interessent og indehaver af Faaborg Røgeri Café. Hun er også indehaver af langskaftede gummistøvler og en afprøvet tålmodighed.

Hun har nemlig flere gange stået i vand til knæene eller derover og kæmpet for at redde sin forretning fra en grådig oversvømmelse.

Hun var derfor en selvskreven deltager, da Faaborg-Midtfyn Kommune mandag aften havde inviteret til vandring på havnen med det formål at skyde en omfattende kystsikring i gang.

- Det er klart, at kommunen ikke kan sikre alle, men så skal der være nogle redskaber og i hvertfald nogle retningslinjer for, hvad man må, og hvad vi ikke kan, sagde Line Klivager og tilføjede, at man er nødt til at være optimist.

- Ellers bliver det for surt.

Faaborg-Midtfyn Kommunes projekt består blandt andet af anlæggelsen af en kilometerlang ubrudt promenade på strækningen fra roklubben til Tulipbygningen.

Men hvordan promenaden skal beskytte den over 1.000 år gamle købstad og dens omkring 7.000 indbyggere, fik de mange deltagere de første bud på via en række korte foredrag om muligheder.

- Det betyder meget for kommunalbestyrelsen, at vi får oplyst borgere, interessenter og foreninger om, hvilke scenarier og muligheder der er, og det er vigtigt, at vi får fortalt, hvad vi tænker, og at vi får noget respons om, hvad der er i bedding, sagde Søren Kristensen (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Han mener, at der skal være tid nok til at inddrage borgere og andre.

- Vi er allerede udfordret, og scenariet er, at det bliver værre. Derfor arbejder vi på højtryk for at komme videre med proces og projekter. Og finde ud af hvad der kan lade sig gøre.

- Og så skal vi selfølgelig også finde den fornødne investering.

Man er nødt til at være optimist

Line Klivager synes, det er et godt initiativ med havnevandringen, og er imponeret over det store fremmøde.

- Det er endnu et bevis på, at det berører rigtig, rigtig mange. Og at alle egentlig gerne vil tage del i at få sat skub i det her, så vi snart, forhåbentligt kan komme i mål, sagde hun med slet skjult utålmodighed.

Line Klivager er her fotograferet, da Tv 2 Fyn mandag aften sendte direkte fra havnen i Faaborg.
Line Klivager er her fotograferet, da Tv 2 Fyn mandag aften sendte direkte fra havnen i Faaborg.
Foto: Flemming Ellegaard

Hun tilføjede, at borgerinddragelsen er vigtig, og at resultatet af at få viden bredt ud og idéer retur i sig selv er en god idé.

- Men bare det så også snart bliver til et eller andet, så man kan sikre sig sådan, at de private husejere ikke får oversvømmelserne indenfor.

Den hårdtprøvede caféejer har et fromt ønske:

- Bare man dog i fællesskab kan få en løsning, så det virker både for byen og de små, lokale huse. 

Se i denne video, hvad man kan være oppe imod på Faaborg Havn:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Havnevandringen og en efterfølgende ideudveksling skal altså i sidste ende munde ud i det værn, som skal sikre byen på kort sigt og mod fremtidens højere vandstande.

Allerede i 2050 forventes vandstanden at være steget så kraftigt, at en såkaldt 100 års-hændelse vil resultere i, at vandet kan stige 2,5 meter over det niveau, der anses som normalen i dag.

For at få projektet mod stormflod og andre højvandshændelser sikkert i havn er det en forudsætning, at grundejere, borgere, erhvervsliv, besøgende og øvrige interessenter involveres.

I januar 2017 måtte Line Klivager tænke kreativt, da prognoserne truede hendes café. Hun fik bestilt to vognlæs sand og fordelt sandet i 80 store sække for at holde vandet fra døren. Hør hende fortælle om kampen mod vandmasserne her

Tilmelding til workshop

Fakta om højtvandssikringen

Oversigt

    Oversigt