Ny afgørelse i Marco-sag: Forældre får en times samvær på fødselsdag

Et besøg hos deres døende, anbragte søn Marco Trawel varer almindeligvis en halv time. På Marcos fødselsdag får Bo og Heidi Trawel lov til en times samvær. Men det er langt fra nok, lyder det fra forældrene.

Normalt får de halv time sammen med deres døende søn. Men den 10. august på Marco Trawels et års fødselsdag får Heidi og Bo Trawel lov til at være sammen med ham i en hel time. 

Det har Børne- og Familieafdelingen i Faaborg-Midtfyn netop besluttet. En beslutning, forældrene langt fra er tilfredse med. 

 - Jeg synes, at det er forkasteligt, forfærdenligt og umenneskeligt. Han har så kort tid, lyder det fra en frustreret Heidi Trawel, lige efter at hun modtog beskeden fredag eftermiddag. 

TV2 Fyn har i denne uge fortalt om sagen med den knap et-årige Marco, der ikke må få besøg af sine biologiske forældre i mere end to gange en halv time om ugen - selvom han er uhelbredeligt syg. Samtidig er drengens plejefamilie bortrejst på ferie i Frankrig.

Sagen har givet genlyd i ugens løb. Både blandt seere, læsere og politikere. 

Et ønske i en særlig anledning

Forældrene havde torsdag søgt om ekstra samvær den 10. august. Det blev til en time sammenlagt. Håber var minimum et par timer, lyder det fra Heidi og Bo Trawel. 

- Det er hans allerførste fødselsdag og højest sandsynlig den sidste, siger Heidi Trawel, der havde håbet på mere tid med sønnen i den særlige anledning. 

Marco Trawel lider af den meget alvorlige, og meget sjældne nervesygdom Leighs Syndrom. Sygdommen rammer i gennemsnit ét barn hvert andet år herhjemme. Der findes ingen behandling, og det er en sygdom, man dør af. 

Tiden er knap

Marco har været anbragt hos en plejefamilie, siden han var to måneder gammel, da Faaborg-Midtfyn Kommune ikke mener, at Bo og Heidi Trawel egner sig til at være forældre og varetage den fulde omsorg for deres søn.

Lige nu er den knap etårige dreng indlogeret og passes døgnet rundt på børne- og ungeafsnittet Strandbakkehuset på Hospice Djursland. Her må forældrene besøge ham to gange om ugen i en halv time af gangen. 

- Det er simpelthen for lidt tid, siger Heidi Trawel. 

Sygdommen er meget fremskreden, og der er gået fem måneder, siden hans læge anslog, at han kun havde seks måneder tilbage at leve i. Mere tid med sønnen betyder derfor meget for forældreparret, der håber på, at kommunen generelt vil bevillige dem mere tid.

- Det ville betyde ufattelig meget. Savnet til ham er så stort. Jeg ville kunne komme af med noget af alt den moderkærlighed, jeg har til han, siger Heidi Trawel. 

Vi har fredag forsøgt at få en kommentar fra Faaborg-Midtfyns borgmester Hans Stavnsager (S), men han har ikke ønsket at stille op til interview.