I det fynske folks tjeneste

Omstridt lønaftale på Danish Crown kan blive stemt ned

Det bliver tæt løb, når slagterifolk skal stemme om lønnedgang, der på sigt måske kan redde deres arbejdsplads

Der er udsigt et meget tæt løb, når de omkring 6000 ansatte på Danish Crowns svineslagterier rundt om i landet skal beslutte, om de frivilligt vil gå ned i løn for - måske - at redde deres arbejdspladser på længere sigt.

Fællestillidsmand Lars Mose fra Danish Crown erkender en uge før afstemningen, at resultatet kan gå begge veje.

- Det er meget svært at sige, men jeg vil tro, at det ligger fifty-fifty lige i øjeblikket. Vi hører jo kun dem, der er imod forslaget, siger Lars Mose, der sammen med resten af tillidsfolkene står bag idéen om fælles lønnedgang.

Initiativet har mødt opbakning fra flere ministre og fra slagteriarbejdernes fagforening, Fødevareforbundet NNF.

Men de ansatte er tilsyneladende skeptiske over for forslaget, der skal investere samlet 600 millioner kroner af deres løn i øget svineproduktion.

Ledelsen bakker op og har lovet, at der ikke vil blive lukket svineslagterier i de fire år, aftalen varer.

Ifølge Fyens Stiftstidende er de omkring 450 ansatte på Danish Crown i Faaborg dog stemt for at afvise forslaget.

Otte ud af de ti medarbejdere i Faaborg, som Fyens Stiftstidende har talt med, har besluttet sig for at sige nej eller er overvejende stemt for at stemme nej.

- Problemet er, at jeg ikke sikres noget som helst. Mine penge ser jeg ikke igen, og selv om min fabrik sikres, er jeg ikke sikker på at beholde mit job, siger Uffe Gramstrup, som har været ansat på slagteriet i snart ni år, til Fyens Stiftstidende.

Usikkerheden blandt de ansatte kan fællestillidsmand Lars Mose godt genkende.

- Deres bekymringer er i store træk, at det er en investering, som de ikke får tilbage. Og så er der mistillid til, om det overhovedet kan lade sig gøre, siger han.

Afstemningen finder sted tirsdag, hvor der bliver stillet stemmebokse op på alle Danish Crowns svineslagterier fra Bornholm til Nordjylland.

Det er et simpelt flertal blandt de omkring 6000 ansatte på DC Porks ti danske afdelinger, der afgør, om de skal afgive en del af deres løn over de næste fire år til de trængte svinebønder.