I det fynske folks tjeneste

Penge til lokal udvikling: Syv projekter modtager i alt 1,3 millioner kroner

Flere projekter med fokus på miljøet er blevet tilgodeset i den seneste uddeling af midler af Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Nyborgs aktionsgruppe, LAG SØM.

Geopark Det Sydfynske Øhav er blandt de projekter, der er blevet indstillet til støttekroner. Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

LAG SØM har indstillet syv fynske projekter til at modtage i alt 1.364.000 kroner. Flere af de projekter, der bliver givet penge til har et miljøbevidst fokus.

- Det er naturligvis ikke bare, fordi de var grønne, projekterne, men fordi de scorede højest på mange parametre, så de var svære at komme udenom, siger bestyrelsesformand i LAG SØM, Kurt Sorknæs, i en pressemeddelelse.

Forkortelsen LAG SØM står for Lokal Aktionsgruppe Syd-, Øst- og Midtfyn, og de uddeler i år 3,2 millioner kroner af tre omgange.

Læs også Virksomhed ansætter indere: - Vi bliver nødt til at importere kvalificeret arbejdskraft

Pengene går til projekter, der kan skabe udvikling i kommunerne blandt andet inden for turisme og erhverv. Der var i denne omgang søgt om penge til i alt 13 projekter, men kun syv af dem slap altså gennem nåleøjet i denne omgang.

- Vi har en udviklingsstrategi, vi skal forfølge, og det var relevant denne gang også at se på den særligt gode idé, naturfællesskaber og kulturarv. Vi får mange gode ansøgninger, der passer flot til vores strategi, men midlerne er ikke store, og vi må hver eneste gang skuffe nogle, men vi opfordrer som regel altid til, at man forsøger igen, siger Kurt Sorknæs i en pressemeddelelse. 

Penge til litteraturhus og olieudvinding

Det er ikke alle syv projekter, der handler om miljø. For eksempel gives 200.000 kroner til produktionsselskabet Littlejohn Stories i Faaborg. Penge skal gå at etablere produktionsfaciliteter i Håstrup. Litteraturhuset i Svendborg bliver også tildelt 200.000 kroner, som skal gå til litteraturarrangementer, boghandel, bogcafé og boggalleri. 

På det grønne område bliver der givet 400.000 kroner til virksomheden B.I. Miljø, som har planer om at etablere et såkaldt pyrolyseanlæg, der kan udvinde olie fra fødevarekontamineret plast. Efter planen skal anlægget kunne sikre genanvendelse af op til 4000 tons plast. 

De lokale aktionsgrupper er finansieret af midler fra EU og Erhvervs- og Vækstministeriet.

Disse projekter bliver støttet

Naturturisme I/S
Indstilling: 264.000 kr.

Til udvikling af Geopark Det Sydfynske Øhav. Målet er, at parken skal udnævnes til UNESCO Global Geopark. 

 

B.I. Miljø
Indstilling: 400.000 kr.

Til etablering af pyrolyseanlæg, der kan omdanne fødevarekontamineret plast til svovlfattige olieprodukter. 

 

Littelejohn Stories
Indstilling: 200.000 kr.

Til etablering af produktionsfaciliteter hos produktionsselskabet i Håstrup. 

 

Refsvindinge Natur- og Kulturcenter
Indstilling: 50.000 kr.

Til udvikling af et aktivitetsområde, hvor
formidling af strandtudser og områdets biodiversitet kan blive lettere tilgængelig for centrets målgrupper.

 

Stakladen Sydfyn
Indstilling: 200.000 kr.

Til at omdanne stakladen til et eventrum, der kan danne ramme om virksomhedens egne events. Herudover skal man kunne leje lokalerne for eksempel til koncerter, udstillinger og fester.

 

Litteraturhuset Svendborg
Indstilling: 200.000 kr.

TIl bogcafé, litteraturarrangementer og boghandel/boggalleri. I et samarbejde med forfattere, kunstnere, erhvervsliv og øvrige kreative iværksættere skal projektet skabe et fællesskab omkring bogen

 

Keramiker Lea Mi Engholm
Indstilling: 50.000 kr.

Til at etablere et værksted i egne lokaler i Tårup på Østfyn, hvor hun vil have mulighed for tilbyde keramikundervisning.

Se mere

Læs også Borgere demonstrerer inden debatmøde om Åløkkeskoven