Planer om naturnationalpark: Annemarie frygter for dyrene

Mens nogle jubler ved udsigten til en naturnationalpark i Svanninge Bakker, er Anne Marie Schulz bekymret for, at indespærrede dyr vil få dårlige livsvilkår.

- Det bliver ligesom i stenalderen! De stærkeste overlever, og de svageste dør!

TV 2 Fyn har sat Anne Marie Schulz stævne i Svanninge Bakker for at høre om hendes bekymring over den måske kommende naturnationalpark lige netop her. 

Svanninge Bakker er lige nu ét af 23 steder i Danmark, som er nomineret til at blive naturnationalpark. Både Naturstyrelsen, mange lokale samt borgmester Hans Stavnssager (S) er stærkt begejstret ved udsigten til Svanninge Bakkers måske kommende status som naturnationalpark.

Hvad betyder det for dig, hvis Svanninge Bakker bliver en naturnationalpark?

Men ikke Anne Marie Schulz. Hun befinder sig i den modsatte ende af spektret. Og her er hun faktisk ikke alene. Anne Marie er medlem af en Facebookgruppe med over 11.000 medlemmer samt foreningen 'Stop Vanrøgt af Dyr bag Hegn', hvor man er stærkt kritiske overfor Danmarks kommende naturnationalparker. Og den i Svanninge bliver hverken værre eller bedre end de andre, mener Anne Marie Schulz.

- Vi er meget kede af, at dyrevelfærden er meget forringet i de naturnationalparker. Der er slet ikke samme dyrevelfærd, som der er for produktionsdyr. Der er ikke dagligt tilsyn. Hvis der er et dyr, der går med et brækket ben eller er i gang med at kælve og ikke kan komme af med dyret, så bliver der ikke gjort noget i måske en uge, siger hun. 

Heste, køer eller kronvildt i naturen

Smertenspunktet er de store "græssere", som udsættes i naturnationalparkerne. Heste, køer, kronvildt eller sågar bisoner. Dyr, som er med til at fremme den vilde natur. For formålet med naturnationalparkerne er at fremme biodiversiteten i Danmark. Men det må ikke ske på bekostning af dyrevelfærden, mener Anne Marie Schulz.

- Vi går jo alle sammen ind for biodiversitet. Bare ikke på den der facon.

- Hvordan skulle dyrene have det, for at du kan gå med til det?

- Så skal det være som i gamle dage. At dyrene græsser om sommeren og kommer i stald om vinteren eller får tilskudsfoder og tilsyn af en dyrlæge.

Fokus på dyrene

Naturstyrelsens repræsentant på Fyn hedder Jakob Harrekilde, og han har titel af skovrider. Han er lydhør over for Anne Marie Schulz' bekymring, men henholder sig til, at der endnu ikke er udviklet eksakte retningslinjer for naturnationalparkerne. Men han lover, at der kommer fokus på dyrevelfærd. 

- Der har jo været eksempler på blandt andet i Mols Bjerge, at dyrene ikke har haft det godt nok?

- Dyrevelfærd går vi ikke på kompromis med. Der vil være tilsyn med de her dyr og særlige retningslinjer, vi skal følge.

- Så der vil ikke kun være tilsyn en gang om ugen?

- Nej, vi følger de retningslinjer, vi får, siger Jakob Harrekilde.

Vær med i debatten

Du kan tage med TV 2 Fyn ud i Svanninge Bakker på torsdag den 30. september, hvor du kan blive klogere på, hvad det egentlig betyder for dig, hvis Svanninge Bakker bliver Fyns første naturnationalpark.

Har du ikke mulighed for at være med i Svanninge, kan du også følge debatten på TV 2 Fyns Facebookside, på tv2fyn.dk og på TV 2 Fyns Nyhedskanal. Deltager du via Facebook, vil du kunne stille spørgsmål til panelet præcis lige som dem, der er til stede i lokalet.

Debatten starter klokken 16.30 i konfirmandstuen i Svanninge Kirke. Du kan læse mere om debatten på vores facebookside.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt