Plejefamilien er taget på ferie, mens Marco Trawel er døende: - Kynisk og empatiforladt

Siden TV 2 Fyn i går bragte historien om døende Marco Trawel, der ligger på hospice, mens plejeforældrene er på ferie, er reaktionerne væltet ind.

OPDATERING
Clock28. jul 2021, kl. 08:38
TV 2 Fyn har forsøgt at komme i kontakt med plejefamilien, men har fået et skriftligt svar fra Faaborg-Midtfyns Kommune. "Som vi tidligere har udtalt, var plejefamiliens ferie planlagt inden Marco kom i pleje, og der er også godkendt hos os ved aftalens indgåelse. Selvom der var skabt de rette rammer for pleje og omsorg for Marco, og plejefamilien var informeret om, at hans tilstand var stabil, og at Marco dermed ikke lå på det sidste, satte plejefamilien spørgsmålstegn ved, om ferien skulle afholdes, eller om den burde udskydes. Vi ved, hvilket ekstremt pres det er, og har været, for plejefamilien at pleje og drage omsorg for et barn med Marcos sygdom, så vi har – trods den tragiske situation – sammen med andre faglige instanser, rådet plejefamilien til at afholde ferien, så de kunne samle kræfter til at passe Marco i den kommende periode. Plejefamilien ønsker ikke henvendelser fra pressen, og ønsker heller ikke at udtale sig til pressen, da deres ressourcer er dedikeret til Marco."

TV 2 Fyn bragte i går historien om terminalt syge Marco Trawel, der er knap et år gammel. Hans tilstand forværres hver dag, men hans plejefamilie har valgt at tage på ferie i Frankrig indtil den 4. august. Det har fået sindende i kog hos mange af TV 2 Fyns seere og læsere.

Marco Trawel lider af den meget alvorlige og meget sjældne nervesygdom Leighs Syndrom. Sygdommen rammer i gennemsnit ét barn hvert andet år herhjemme. Der findes ingen behandling, og det er en sygdom, man dør af. For fem måneder siden anslog lægerne, at Marco Trawel har et halvt år tilbage at leve i.


Derfor nævner vi, at plejefamilien er på ferie

Marco Trawel er indlagt på børne- og ungeafsnittet Strandbakkehuset på Hospice Djursland. Her var hans plejefamilie også, indtil de tog på ferie i Frankrig.

Tirsdag formiddag er TV 2 Fyns opslag på Facebook med historien om Marco Trawel blevet delt 104 gange og kommenteret 372 gange.

Kynisk og empatiforladt

Mange af kommentarerne går særligt på, at Marco Trawels plejefamilie har valgt at tage på ferie til Frankrig, velvidende at Marco Trawel ikke har lang tid endnu.

- Kynisk og empatiforladt. Mener virkelig, at de pågældende medarbejdere intet har forstået af, hvad deres job handler om, skriver Lars Christensen på TV 2 Fyns opslag.

- Forstår ikke plejeforældrene kan tage på ferie, hvis plejebarnet er døende, det sgu ikke i orden, skriver Lone Eskebjerg, hvortil en anden læser svarer:

- Uden at kende de nærmere detaljer i sagen, så må jeg erklære mig enig med dig. Det lyder meget underligt, når han er så skidt, som han er. De kan ikke være synderligt investerede i hans ve og vel, siden de ikke venter til, han har fået fred, skriver Maria Friis Schmidt.

TV 2 Fyn har været i dialog med borgmester Hans Stavnsager, der afviser at kommentere sagen.

I et skriftligt svar til TV 2 Fyn skriver Faaborg-Midtfyn Kommunes socialchef, Tina Wahl Halgreen, dog: 

- Marcos plejefamilie har haft deres ferie planlagt, inden de fik Marco i pleje, og det var dengang planen, at Marco skulle have været med på ferien. På grund af hans sygdom var det dog desværre ikke muligt. Da Marco på tidspunktet for plejefamiliens afrejse var stabil, og ikke var gået ind i den nuværende kritiske fase, tog familien afsted på ferie, da Marco var og er i gode hænder, lyder det fra kommunens socialchef.

- Det river mit hjerte ud

De biologiske forældre ønsker sig, at de kan få mere tid med Marco Trawel. 

- Vi vil rigtig gerne være hos ham hele tiden. Om vi kan flytte ind eller bare være i nærheden. Vi er også villige til, at der skal være fast personale på sammen med os, eller at der sættes kamera op. Bare vi kan få mere tid med ham, siger Heidi Trawel. 

Faaborg-Midtfyn Kommune har hævet forældrenes samvær med deres søn fra en time hver tredje uge til en halv time to gange om ugen, efter at hans tilstand er forværret.

I kommentarsporet på Facebook kan man læse, at flere af TV 2 Fyns seere og læsere, også mener, at det må kunne lade sig gøre, at de biologiske forældre kan få mere tid. 

- Giv mig én grund til, at det er for det døende barns bedste, at forældrene ikke må se ham mere end en time om ugen?! Det river mit hjerte ud, at den lille fyr skal ligge der helt alene, når forældrene er lige ved siden af, skriver Simone Laursen.

- Det giver jo ingen mening, nu hvor drengen er døende, de biologiske forældre kan jo ikke skade drengens udvikling, skriver Eva Hjorth Jørgensen.