På legepladsen i børnehaven giver børnene den fuld gas. Fremtidens økonomi er heldigvis ikke noget, der forstyrrer den gode leg her midt på dagen.
Men det giver til gengæld panderynker inde på kontoret, hvor Melanie Birch, der er formand i Ringgaardens Børnehus i Faaborg, skal se virkeligheden i øjnene.
- Jeg synes det er ærgerligt, vi er rigtigt kede af, at vi igen er blevet trukket ind i det her sparekatalog, som Faaborg-Midtfyn Kommune er kommet med, siger hun, da TV 2 Fyn viser hende kataloget.
Og det er den, fordi kommunen nu kan se frem til en ringere økonomi end det var tilfældet før sommerferien. Her blev servicerammen - de penge kommunerne må bruge på service - løftet med 3,2 milliarder kroner i 2025, men samtidig har staten via såkaldt tekniske reguleringer, fjernet 3,2 milliarder kroner i finansiering - de penge, som trængte kommuner har til rådighed til blandt andet velfærdsservice.
En situation, som borgmester Hans Stavnsager ryster på hovedet af.
- Jeg er meget, meget frustreret. Det ser værre ud end det har gjort tidligere, og når vi skal lægge et budget, så aner vi reelt ikke, hvad vi har at gøre godt med, siger han og henviser til økonomiaftalen mellem staten og kommunerne.
Ringgaardens Børnehus har eksisteret siden 1972, og har prøvet at være på listen over mulige besparelser før.
Besparelserne rammer hårdt
Kommuner med masser af finansiering, altså indtægter, har rig mulighed for at få gavn af den øgede serviceramme i 2025. Ifølge chefredaktør på nichemediet NB Økonomi, Arne Ullum, vil det medføre en større ulighed mellem kommunerne, hvor de rige kommuner har mulighed for at lave et stort løft i velfærden, og hvor de fattigere slet intet løft får - tværtimod.
Og det er en svær situation for Ringgaardens Børnehus, fortæller Melanie Birch.
- Vi får et lille nys om det lige før sommerferien, og sender så forældre og ansatte på ferie med ondt i maven. Det er ikke rart, hvor for nogen, at vi står her endnu en gang.
Børnehaven har en driftsaftale med Faaborg-Midtfyn Kommune, og den er vigtig for økonomien og dét at holde huset kørende. Det vil ikke være muligt uden tilskuddet.
I sparekataloget lyder forslaget at opsige driftsaftalen med den populære selvejende institution, der har eksisteret siden 1972.
- Vi har optaget plader helt ind til 2025. Det er flere år i streg, at vi har kæmpet mod sparekataloget, og vi kæmper videre for at kunne forblive en selvejende institution, siger Melanie Birch.
Udover Faaborg-Midtfyn Kommune har Svendborg-, Assens- og Ærø kommuner udsigt til at skulle finde tocifrede millionbeløb på baggrund af reguleringen.