Restaurationsbranchen jagter løsninger: Vil gå sammen om at tilbyde fuldtid

Hos Café Vandkanten i Falsled har de flere ideér til, hvordan man kunne løse udfordringen med manglende arbejdskraft. Spørgsmålet er bare, hvem der skal stå for dem.

Tirsdag middag er caféen Vandkanten i Falsled så fyldt med gæster, at flere må benytte de offentlige borde- og bænkesæt på havnen til at nyde deres mad.

Og også inde i Caféens køkken mærker man travlheden.

- Jeg har ikke nået at få vand på køl, og vi har også først lige fået flere servietter hjem, siger Stine Mjaaland, der er ejer af caféen.

Det er højsæson for mange restauranter, der efter halvandet år med en coronavirus endelig er åbne på fuldt blus igen.

Men det er dog ikke alt, der er på fuldt blus. For i størstedelen af servicebranchen mangler man personale, og det gælder også i Vandkanten, hvor de mangler omkring 40 arbejdstimer om ugen. 

Derfor havde Stine Mjaaland mandag aften indkaldt repræsentanter fra Faaborg-Midtfyn Kommune og andre restauratører i området for at drøfte situationen.

Fællesøkonomi blandt restauratører

Et af forslagene lød på, at restauratørene skulle gå sammen om at tilbyde fuldtidsstillinger.

- Jeg kan i min forretning for eksempel ikke tilbyde en fuldtidsstilling med rengøring, men hvis vi taler sammen, så kan vi, siger Stine Mjaaland.

På den måde kan restauratørene samle for eksempel deres rengøringstimer og på den måde kunne tilbyde en medarbejder fuldtid.

- Der er rigtig mange mennesker i dag, som er ude og shoppe tre timer et sted og to timer et andet sted fra uge til uge, og de ved aldrig, hvor meget arbejde de har i næste uge, siger Stine Mjaaland og fortsætter:

- Hvis vi kunne tilbyde en række faste fuldtidsstillinger sammen, så ville vi blive mere attraktiv, og så ville vi kunne få mere arbejdskraft, tror jeg.

Et større projekt

Men at gå sammen om stillinger er et stort projekt, og selvom idéerne er mange, så mangler der nogen til at udføre dem.

- Det kræver jo, at vi finder en model for det, som nogen skal være tovholder på. Jeg tror bare, at hvis vi kan finde den model, så vil vi pludselig blive meget mere attraktive som arbejdsgivere.

Restauratørerne og kommunen har nu udvekslet idéer, og Stine Mjaaland håber på, at nogle af dem, bliver en realitet i fremtiden.

- Jeg håber både i nær fremtid, men også på en længere bane, at vi alle sammen får mere fokus på god rekruttering og at gøre os selv attraktive. For selvfølgelig skal vi ligesom alle andre brancher tilbyde noget, der er værd at gå efter, siger hun.