I det fynske folks tjeneste

Sidste udkald for historisk kro

Kroens historie rækker tilbage til 1700-tallet og indgår i et særligt kulturhistorisk miljø omkring Brahetrolleborg. Nu er det sidste udkald, hvis den bevaringsværdige bygning skal reddes for eftertiden.

Korinth Kro var egentlig tæt på at være dømt til nedrivning, men nu har Faaborg Midtfyn Kommune valgt at give den historiske bygning en sidste chance og sætte stedet til salg. Kroen er sendt i udbud og fristen for at byde udløber på onsdag den 26. oktober.

01:57

Faaborg-Midtfyns borgmester Christian Thygesen (V) fortæller, at prisen ikke nødvendigvis bliver udslagsgivende, hvis en køber vil redde kroen.

Luk video

På forhånd har allerede én interesseret køber meldt sig på banen, nemlig en forening, som vil byde på ejendommen med det formål at sætte stedet i stand og drive de historiske bygninger videre. Det drejer sig om en lokal forening, som blev stiftet tidligere på året med det formål at bevare kroen for eftertiden.
 
- Foreningen består af lokale ildsjæle og byder selvfølgelig, men vi kan ikke give en høj pris. Men vi kan byde ind med et kompetent projekt, som bevarer en kulturværdi og skaber ny turistaktivitet til glæde for Korinth og Sydfyn, siger foreningens formand Bo Degnbol Nielsen.

Foreningen består af lokale ildsjæle og byder selvfølgelig, men vi kan ikke give en høj pris. Men vi kan byde ind med et kompetent projekt.

Bo Degnbol Nielsen

Kroen er på et par tusinde kvadratmeter, bevaringsværdig og kongelig privilegeret  og indgår i et særligt kulturhistorisk miljø omkring Brahetrolleborg og er en del af den Reventlowske fortælling.
Bygningssagkyndinge har tidligere vurderet, at det vil koste cirka 16 millioner kroner at sætte kroen i stand. Det afskrækker dog ikke den lokale forening, som vil føre stedet tilbage til fordums storhedstid.

- Foreningen arbejder med et budgetoverslag på mellem 8 og 16 millioner kroner. Bygningen sættes i stand med hælp fra praktikanter fra de fynske erhversskoler og ved frivilligt arbejde. Desuden skal der findes midler i fonde, og vi har allerede positive tilkendegivelser fra Realdania, oplyser Bo Degnbol Nielsen.

Det er ikke første omgang, at kommunen forsøger at sælge de historiske bygninger. Tilbage i 2011 blev kroen solgt for en flad en-krone, men det lykkedes ikke de daværende ejere at rejse den nødvendige kapital til istandsættelse og renovering, og derfor gik handelen tilbage. 

Læs også Korinth Kro sat til salg

Nu er det dog allersidste udkald, og kroen kan formentlig købes meget billigt, da det vil være et krav, at ejendommen ikke anvendes til bolig, ligesom der ikke vil blive givet tilladelse til nedrivning. Desuden er der i udbudsmaterialet stillet krav til finansiering og projektbeskrivelse for ejendommen.

Kommunalbestyrelsen, som forbeholder sig ret til at forkaste alle indkomne bud, skal tage stilling til budrunden den 10. november.

Se mere på TV 2/Fyn i aften klokken 19.30.