I det fynske folks tjeneste

Solgt for en krone: Nu genopstår Korinth Kro

Efter ni år uden liv er Korinth Kro nu klar til genopstandelse. Købsaftalen skrives under tirsdag, og byens dåbsattest sælges for en krone til Foreningen Korinth Kro.

Foto: Pernille Gram

Skriften på hovedbygningens facade vidner om en kro med en storhedstid. ”K.G.L Privilegeret Gæstgivergaard Korinth” står der på den hvide frontgavl, og bygningerne får lov at blive stående, efter ildsjæle i efteråret bød på kroen for at forhindre en nedrivning.

Læs også Stor billedserie: Ikonisk bygning i forfald

- Der er vigtigt, at bygningerne kan blive, for navnet på kroen har navngivet hele byen. Det er en del af den samlede kulturarv i byen, lyder det fra Finn Kyhn fra foreningen Korinth Kro.

Han er vokset op tæt på kroen og har oplevet dens liv, da det virkelig var der. Derfor er der også en god tirsdag i vente for ham, når købsaftalen underskrives, og nøglerne bliver givet til de nye ejere.

Læs også Esther på 90 år var med da Korinth Kro fik nyt liv

- Det bliver en god dag, det tror jeg. Det er jo en milepæl, så det bliver en god dag, siger Finn Kyhn.

En af de andre, der ser frem til kroens nye kapitel, er Brian Westphal. I 2005 overtog han kroen i en forretningsmæssig dårlig stand. Den efterfølgende økonomiske krise gjorde det endnu sværere at komme videre, men nu er der igen en fremtid i kroen.

- Som borger ser jeg dagen som en glædens dag. Først og fremmest, fordi bygningen ikke rives ned. Så er det underordnet, hvad den bliver til, bare den bliver brugt. Og på hele byens vegne er det er en flot indsats, siger Brian Westphal.

Fra kro til friluft og fest

Den privilegerede gæstgivergård bliver fremover præsenteret som et vandrehjem i fantastiske omgivelser. Det første, foreningen kaster sig over, er anneksbygningen, hvor der skal istandsættes 20 sengepladser, som snart skal lejes ud.

- Det giver både penge og PR. Og så må resten komme bid for bid, og i takt med de midler vi får, fortæller Finn Kyhn.

Tilbage i 2005 var det Brian Westphals plan, at kroen skulle have været et badehotel midt i byen. Tanken om høj service og et værtspar, der altid var på kroen, tiltalte ham. At planerne ikke længere ser således ud, gør ikke den tidligere ejer noget.

Læs også En kro til en krone? - Skal vi fejre det eller drikke gravøl?

- Det er ikke en kro, man stiler efter at lave, og det behov er der heller ikke længere. Byen har behov for tilstrømning af turister, og på den her måde, ser jeg, at det her vandrehjem skal skabe noget aktivitet, og at lokalerne så kan blomstre op. Efter min overbevisning er der rigeligt brug for festlokaler. Både lokalt, men også fra folk udefra, lyder det fra Brian Westphal.

TV2/FYN tager et kig inden for i de gamle lokaler med både Brian Westphal, Finn Kyhn og en tidligere stuepige på kroen og får et par anekdoter med på vejen, når nøglerne overdrages, og bygningerne igen tages i brug.

Hvordan dét ser ud, kan du se tirsdag klokken 19.30 på TV2/FYN.