SOSU-hjælper fra Assens til sin borgmester: - Ind imellem tænker jeg: Søren, du skal udvikle dig!

Holdningen var krystalklar hos SOSU-hjælper Jane Dideriksen under torsdagens borgmestermøde på Egeskov Slot. Hun ønsker bedre forhold i sit arbejde og havde et konkret forslag til, hvordan de fynske kommuner kan arbejde sammen.

Der er ild i pejsen på Café Rigmor, og lige så meget ild i stemmen hos Jane Dideriksen, SOSU-hjælper i Assens Kommune, der er kommet til TV 2 Fyns borgmestermøde på Egeskov Slot. Hun har et forslag med til borgmestrene. En idé, som hun tror, kan løse et stort problem.

quote Det (rekruttering til ældresektoren, red.) er en afgørende nød at knække

Johannes Lundsfryd (S), borgmester, Middelfart Kommune

En nyvalgt og seks genvalgte borgmestre fra Fyn er samlet for at tale om samarbejde på tværs af kommunegrænserne. En af de helt store udfordringer for alle kommuner er at rekruttere ansatte til plejesektoren.

- I står deroppe og siger, at I vil samarbejde. Hvorfor samarbejder I så ikke om at lave et vikarbureau på tværs af kommunerne?, spørger Jane Dideriksen.

Borgmestrene er ikke afvisende over for idéen, men Hans Staunsager (S), genvalgt borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, påpeger, at det egentlige problem er, at for få begynder på uddannelserne.

Johannes Lundsfryd, socialdemokratisk borgmester i Middelfart Kommune, følger op og siger, at rekruttering til ældresektoren nok er den største udfordring for de nyvalgte byråd på Fyn:

- Det er en afgørende nød at knække. Vi kan have alle de ambitioner, som vi vil på velfærdens vegne, men hvis der ikke er hænder til at udføre det, bliver det meget vanskeligt. Så vi skal blive bedre til at hjælpe hinanden med at knække nødden i det små, siger Johannes Lundsfryd.

Middelfart har styr på deres hjælpemidler

Netop Middelfart har knækket en af de små nødder i deres hjælpemiddeldepot i form af en "straks-service":

- Folk kan dukke op mellem klokken 8 og 15, og hvis det bare er et enkelt hjælpemiddel, de har brug for, kan de få det med hjem med det samme. Så sparer vi en masse timer til visitation, og det er timer, der kan bruges på kernevelfærd, siger Johannes Lundsfryd.

Jane Dideriksen spidsede ørene, da Johannes Lundsfryd fortalte om Middelfart Kommunes ordning med hjælpemidler.

- At man kan komme klokken 8 og få hjælpemidler med hjem uden at skrive alt muligt, det er kanon. Det savner og mangler vi. Vi skal ikke vente hverken 8 eller 14 dage på at få et hjælpemiddel. Det var en rigtig god idé, som vil hjælpe mit og mine kollegaers arbejde, og det synes jeg, at de andre kommuner skal tage med sig, siger Jane Dideriksen.

quote At man kan komme klokken 8 og få hjælpemidler med hjem uden at skrive alt muligt, det er kanon.

Jane Dideriksen, SOSU-hjælper, Assens

Langt til Ærø

Tilbage til det fælleskommunale vikarbureau, som Jane Dideriksen foreslår. Idéen bliver ikke skudt helt i sænk, men Tonni Hansen (SF), der er borgmester på Langeland, siger, at der kan være et juridisk problem: At man ikke på tværs af kommunerne må udkonkurrerer private firmaer. Så det skal undersøges. 

Fra Ærøs nyvalgte borgmester Peter Hansted (S) lyder udfordringen også, at det på grund af færgerne vil give en voldsomt lang transporttid. 

Men hele vejen rundt om bordet er der opbakning til et samarbejde om rekruttering til ældresektoren - på tværs af kommunerne  - om faglig udvikling, rekruttering og arbejdsmiljø.

Johannes Lundsfryd, Middelfart Kommune, runder af med at sige til Jane Dideriksen:

- Sjælen i det, der nævnes, skal vi tage meget alvorligt. Hvordan kan vi få nogen af de dygtige medarbejdere på området til at tage et halvt år mere eller en ekstra vagt? Det handler om faglighed og arbejdsglæde, og det skal vi have på banen, siger den vestfynske borgmester.

Hjem til Assens

Efter borgmestermødet opsummerer Jane Didriksen  aftenens møde:

- Jeg er glad for at høre det med fokus på fagligheden. Der har de virkelig fanget os. Mit indtryk er, at de vil samarbejde om uddannelse, og det er super. Også selvom der måske er noget juridisk om det med vikarbureauet. Assens Kommune er jo ikke alene om de her udfordringer i ældrepleje, så jeg håber, at de vil samarbejde mere og lære af hinanden, siger Jane Dideriksen, som slutter af med en opfordring til sin borgmester:

- Jeg savner, at Søren Steen Andersen kommer ud til os plejere og hører,  hvad vi har brug for. Skrivebordsarbejde er nemt, at få det ud i livet er svært. Vi skal have gang i noget udvikling,  Ind imellem tænker jeg: Søren, du skal udvikle dig, siger Jane Dideriksen. 

Oversigt

    Oversigt