I det fynske folks tjeneste

Stormflodsvarsel: Se, hvor oversvømmelserne rammer

DMI varsler oversvømmelser på Sydfyn. Og et kig på Miljøministeriets kort viser, at vejen til Thurø for eksempel vil forsvinde, hvis vandstanden stiger med halvanden meter.

00:45

Video: Alexander Aagaard

KLIK HER: Her kan du se, hvilke områder der bliver ramt, hvis vandstanden stiger med halvanden meter. Vejen til Thurø vil for eksempel blive oversvømmet.

Sådan gør du:

  • Du skal klikke på knappen i venstre hjørne.
  • Så vælger du "HAVSTIGNING".
  • Her kan du vælge forskellige scenarier - for eksempel 1,5 meter.
  • Zoom ind på kortet og find dit område. Hvis området er farvet, er der risiko for oversvømmelser.

Her er der zoomet ind på området omkring Thurø - hvor der er valgt vandstigning på halvanden meter Foto: Grafik Miljøministeriets data-kort

Fjellebroen slår koldt vand i blodet
Et af de andre steder, der kan blive ramt er havnen i Fjellebroen.

Ved havnen i Fjellebroen skvulper vandet endnu roligt under molen. Men med DMI's seneste prognoser om vandstandsstigninger på op imod halvanden meter, så lurer faren for oversvømmelser natten til torsdag. 

- Det er jo ikke noget, der er hverdag her, siger havnedirektør Claus Engelbrecht Jensen. 

- Når vi oplever sådan en kraftig blæst fra vest, så presser det vandet ud af fjorden og havnen her. Vandet presses ud i Østersøen og helt op i Den Botniske Bugt. Og nu lyder varslet, at vinden vil dreje og komme fra øst, og det vil sige, at så kommer vandet retur med styrke på, og så presser det vandet ind i havnen og fjorden. Det er derfor, vi får højvande her, fortæller han. 

Læs også Stormflod truer Sydfyn torsdag

Indtil videre holder man ekstra øje med prognoserne - men her på havnen tager de alligevel deres forholdsregler. 

- Vi sikrer os, at de installationer, vi har her på havneanlægget, at der ikke er noget, der tager skade i forhold til, når der kommer så meget vand. 

- Vi skal også informere de bådejere, så de har mulighed for at tilse deres både. 

- Vandet forsvinder på et tidspunkt, og så stiger det igen, så der skal man jo være opmærksom på, at ens fortøjninger på båden kan vandre, i takt med at vandet enter stiger eller falder. Så det er vigtigt, at man får tilset sin båd, lyder det fra Claus Engelbrecht Jensen. 

03:25

Se hele interviewet med Claus Engelbrecht Jensen

Luk video