I det fynske folks tjeneste

Traditionsbrud på Egeskov: Slut med tredje onsdag i september

For første gang nogensinde bliver Egeskov Marked ikke afholdt den tredje onsdag i september, men weekenden før. Starten til det nye Egeskov går i dag.

Det traditionsrige Egeskov Marked har alle dage ligget den tredje onsdag i september. Enkelt og til at huske. Især fordi dem, der altid har været der. Og det er mange tusinder.  

Men fra i år vil markedet i stedet finde sted i weekenden før den tredje onsdag i september. Gevinsten ved at flytte det er, at det nu bliver afviklet over tre dage - nemlig fra fredag til søndag - og ikke blot en enkelt dag. 

Læs også Lad lige være! - Man kan da ikke bare flytte Egeskov Marked?

Begrundelsen for at rykke dagen med dyreklap, kræmmermarked, tivoli og kolde fadøl er, at det er et stort set-up for de mange frivillige at holde Egeskov Marked en enkelt onsdag. Og så er der et ønske om flere besøgende og et større overskud.  

- Vi håber på et velbesøgt marked med væsentligt mere underholdning end tidligere. Vi håber på en stor folkefest, siger Uffe Østergaard, formand for Egeskov Marked. 

Der er i år solgt 700 pladser mod en del færre de øvrige år. I år vil der også være underholdning i form af musik, fordi forventningerne er, at der vil dukket et nyt publikum op, når det foregår over en weekend. 

Delte meninger om flytning

Da foreningen bag markedet meldte flytningen af markedet ud sidste år, var det da også til frustration for nogle, mens andre satte mere pris på det. 

TV 2/Fyns Kulturredaktør Martin Mulvad siger ikke, at flytningen nødvendigvis er et dumt træk, men understreger, at det er fynske traditioner, man gør op med. 

- Det svarer lidt til at rykke skolernes efterårsferie, siger han, men er dog sikker på, at markedet alligevel nok skal blive velbesøgt. 

Er det ikke farligt at lave om på traditionerne?

- Det kan det godt være, at det er det, men det er også farligt at lade være. Folk tager ikke fri fra arbejde for at komme på Egeskov Marked, vi er nødt til at tage hensyn til den slags. Det er en gammel kulturinstitution, og den bliver jo ved med at bestå, siger Uffe Østergaard. 

Egeskov Marked er et gratis kræmmermarked med flere hundrede år bag sig. Markedet slog sig ned i Kværndrup i 1900. I 1980'erne faldt interessen dog for markedet, og Egeskov Markedsforening stiftet. De har siden drevet det. 

03:29

Stillfoto: Peter Leth-Larsen/Fynske Medier\

Luk video