Valg i Faaborg-Midtfyn: Et spørgsmål om Hans eller Søren

Valget i Faaborg-Midtfyn bliver mellem to mænd og måske en kvinde. Det bliver kommunens tre store partier, der kommer til at definere bogstavlegen på valgnatten.

Umiddelbart ligner valget i Faaborg-Midtfyn Kommune et opgør mellem to mænd. 

Socialdemokraternes Hans Stavnsager og Venstres Søren Kristensen. De er de mest sandsynlige kandidater til borgmesterposten.

Og så alligevel ikke.

For som noget nyt har Dansk Folkepartis spidskandidat, Anne Møllegaard Mortensen, for første gang også meldt sit kandidatur til posten i år. 

quote Det forbedrer selvsagt Dansk Folkepartis chancer for at få et godt valg, idet partiet er repræsenteret bredere i kommunens forskellige lokalsamfund.

Fra artiklen.

- Jeg går efter kæden. Jeg synes, jeg er klar nu, siger hun.

Chancerne er måske ikke store. Men Dansk Folkeparti er ikke desto mindre det næststørste parti i byrådet i øjeblikket. Ved sidste valg fik partiet 13 procent af stemmerne.

Og ser man på kandidatlisten, så er den for dansk folkepartis vedkommende væsentligt udvidet til ni opstillede ved dette valg.

Søren Kristensen

Det forbedrer selvsagt Dansk Folkepartis chancer for at få et godt valg, idet partiet er repræsenteret bredere i kommunens forskellige lokalsamfund.

Partiet har med andre ord skabt sig et større rekrutteringsgrundlag. Og det er vigtigt. For når vi stemmer til kommunalvalg, så stemmer vi lige så gerne på en lokal kandidat, som vi stemmer efter partifarve og mærkesager.

Mest sandsynligt: Èn af to mænd

DF kan altså sagtens gå hen og få et ganske udmærket valg.

Men der er stadig langt op til Faaborg-Midtfyn Kommunes to største partier. I hvert fald, hvis stemmerne fordeler sig bare nogenlunde som ved valget i 2013.

Her blev Venstre kommunens største parti med 34 procent af stemmerne, mens Socialdemokraterne fik 27 procent af stemmerne.

Hans Stavnsager

Derfor tyder meget på, at valget i sidste ende kommer til at stå mellem Socialdemokraternes Hans Stavnsager og Venstres Søren Kristensen.

Hvem af dem der så render med kæden, det er er et særdeles godt spørgsmål.

Ingen af dem har et forspring ved at kunne gå til valg med kæden på. Faaborg-Midtfyns nuværende borgmester Christian Thygesen (V) går som bekendt af efter kun én periode.

Historisk er der heller ikke tradition for, at borgmesteren kommer fra et bestemt parti. Faaborg-Midtfyn begyndte sit liv i 2007 med en venstre-borgmester. Så overtog en Socialdemokrat. Og i 2013 gik taburetten så til Venstre igen. 

Søren Kristensen er landmand. Han er godt forankret og velkendt i sit lokalområde Vantinge lidt uden for Ringe. Han har 20 års erfaring som kommunalbestyrelsesmedlem. Før kommunesammenlægningen sad han i byrådet i Ringe. 

Men kendt bredt i kommunen er han ikke. Og det kan gå hen og blive et problem.

Hjemflytter går efter kæden

Blandt socialdemokrater er Hans Stavnsager formentligt godt kendt.

Han har været formand for partiets fællesledelse i kommunen. Men som politiker har han kun fire år på bagen. Han blev valgt ind i kommunalbestyrelsen ved seneste valg.

Han er hjemflytter til kommunen efter en årrække i København. Han bor i Faaborg i dag. Her har han boet siden 2002. Men han er oprindeligt fra Diernæs.

Det er altså langtfra oplagt, hvem der kan kalde sig borgmester 1. januar 2018.

Men hvis nu Dansk Folkepartis Anne Møllegaard Mortensen på valgnatten befinder sig i en situation, hvor hun synes hun kan tillade sig at gå efter borgmesterposten, så skal hun nok appelere til Venstre.

Anne Møllegaard Mortensen

Både Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har haft et overordentligt godt samarbejde i den forløbne valgperiode.

Partierne er enige om det meste. Men iagtagere mener alligevel, at det er utænkeligt, at Socialdemokraterne kunne finde på at pege på en DFér til borgmesterposten.

Venstre og DF er i såkaldt Valgforbund med Liberal Alliance.

Men i Venstre kommer de nok også til at gøre alt, hvad de kan for ikke at skulle pege på DF. Faktisk peger flere iagtagere også på, at de to mænd - Hans Stavnsager og Søren Kristensen - kunne finde på at rotte sig sammen, hvis de blev presset hårdt nok.

Det ville kræve, at de to internt fandt ud af, hvem der skal have kæden. Det problem kan relativt nemt løses ved at tælle mandater. Den, der har flest, får kæden.

Men mest sandsynligt er det nok, at DF peger på Venstre, og så bliver Søren Kristensen borgmester.

Alternativt skal Hans Stavnsager ud og hente støtter hos nogle af de mindre partier, der stiller op.

I alt 11 partier stiller op ved dette års valg. Blandt dem er radikale, borgerlisten og Alternativet, som er gået i valgforbund. Hvis de får så mange stemmer, at det batter noget, og hvis de kan blive enige om, hvem de peger på, så kan det blive her Hans Stavnsager skal ud og hente sin støtte.

Men alt er altså endnu åbent. 

Èn ting er dog sikker: Det bliver et valg mellem to mænd. Og måske en kvinde.

KLIK HER og læs, hvordan valget gik i 2013.

Hans Stavnsager og Søren Kristensen om hinanden.

Oversigt

    Oversigt