- Vi kan hurtigt blive 20 Robinson Crusoe'er

Øboere kritiserer aflysningsramt færge. Den blev taget i brug, før den reelt var klar til at sejle i rutefart, erkender borgmesteren.

M/F Faaborg III sejler i rutefart mellem Faaborg og småøerne Lyø og Avernakø. Når den altså ikke er i stykker.

 

Den splinternye færge blev sat i drift for ni måneder siden og kostede Faaborg-Midtfyn Kommune over 50 millioner kroner. Men siden den blev indsat har den været præget af forsinkelser og været ramt af 121 aflysninger.

- Det betyder rigtig meget, fordi vi har et faldende indbyggertal i forvejen, og det her er vores livsnerve, siger Rasmus Andersen, der er formand for Lyø Beboerforening.

 

Tre dage efter at færgen var taget i brug, fik den tekniske problemer og blev aflyst. Senere gik den på grund og kun 19 dage efter ibrugtagning, var der problemer med skruen. Det betød, at den nye færge var ude af drift i halvanden uge.

- Vi glædede os rigtig meget, da vi fik at vide, at vi skulle have en ny færge, siger Trine Høj Nielsen, der bor på Lyø.

- Men lige nu savner vi den gamle færge. Tålmodigheden er udløbet, og jeg synes, det er totalt utilfredsstillende. Jeg kan ikke forstå, at der ikke bliver handlet på det her, siger hun.

 

Færgen var ikke klar

Nu viser det sig, at færgen blev taget i brug, før den reelt var klar til at sejle i rutefart. Det erkender borgmester i Faaborg-Midtfyn kommune, Hans Jørgensen (S).

 

Borgmesteren har ikke lyst til at blive interviewet om sagen, men han skriver i en redegørelse, at kommunen ikke havde andre muligheder, end at tage færgen i brug.

 

Sikkerhedsgodkendelsen på den gamle færge udløb nemlig 1. juli, og derfor blev den nye færge sat i drift d. 30. juni. 

 

Her ni måneder senere haster det med at få udbedret årsagerne til de gentagne sammenbrud. Den generelle garanti udløber nemlig den 10. maj - altså om fem uger. Derfor haster det med at få udbedret problemerne, mener beboerne på Lyø.

- På Lyø har vi omkring 45.000 turister, der kommer og besøger os hvert år. Det kan jo hurtigt blive reduceret til 20 Robinson Crusoe i stedet for, siger beboerforeningsformand Rasmus Andersen.

Øboernes tålmodighed er opbrugt

Hen over vinteren har broklappen været defekt, der har været røg i maskinrummet og færgens styringssystem har gentagne gange været sat ud.

For øboerne er tålmodigheden opbrugt. Og tanken om, at kommunen måske bevidst venter med at udbedre fejlene, indtil et eventuelt erstatningsspørgsmål er afklaret med leverandøren Søby Værft, vinder ikke gehør.

- Det kan vi andre ikke bruge til noget. Nu må de se at få det her lavet, så vi har en færge og en forbindelse til fastlandet, som fungerer. Så alle kan føle sig trygge ved at bo her, siger Trine Høj Nielsen.

Folketinget har nedsat en færgegruppe, som lige nu overvejer om det er muligt at standardisere mindre færger og færgelejer, så det bliver nemmere at finde erstatningsmuligheder.

HER OG NU

MEST LÆSTE OM VALGET: