I det fynske folks tjeneste

Vikingerne var her først: Bygger boliger på genbrugsgrund

En byggemodning forud for et større boligbyggeri i Nørre Lyndelse viser, at vores forfædre allerede har bygget på stedet for over 1000 år siden.

01:07

- Vi har gravet her de sidste par uger, og fortsætter også i næste uge, fortæller arkæolog Trine Knudsen fra Øhavsmuseet i Faaborg. Video: Ole Holbech

På et stor areal tæt ved Nørre Lyndelse Kirke har der boet mennesker helt tilbage i vikingetiden. Det viser nye udgravninger på stedet.

En udgravning netop på dette sted er ekstra interessant for arkæologerne, for det var her byen Nr. Lyndelse opstod for mange år siden.

Kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune har netop godkendt, at boligselskabet Kristiansdal kan bygge 32 familieboliger på stedet. Derfor er arkæologerne - trods regn og vinderkulde - gået i gang med at undersøge grunden.

- Vi har gravet her de sidste par uger, og fortsætter også i næste uge, fortæller arkæolog Trine Knudsen fra Øhavsmuseet i Faaborg.

Læs også Det er ganske vist: Nonnebakken var en trelleborg

Vikingerne byggede også her

Allerede for over 1000 år siden blev der også bygget boliger på stedet. Og det overrasker ikke arkæologerne.

- Det ligger så tæt ved Nørre Lyndelse Kirke og byen, at det ville være mærkeligt, hvis vi ikke fandt noget, fortæller arkæolog Trine Knudsen.

Det første to ugers udgravning har afsløret en gruppe større huse fra omkring år 1000 efter kristi fødsel.

- Vi har fundet fire måske fem store huse indtil nu fra perioden sen vikingetid til tidlig middelalder, som vi er ved at finde hoved og hale i nu, fortæller Trine Knudsen.

De nye boliger på grunden bliver i størrelser fra 90 til 105 kvadratmeter, og byggeriet opføres som dobbelthuse med have, udhus og to p-pladser per bolig.
 

Boligerne forventes klar til indflytning i 2019.

01:16

- Vi har fundet fire måske fem store huse indtil nu fra perioden sen vikingetid til tidlig middelalder, som vi er ved at finde hoved og hale i nu, fortæller Trine Knudsen.

Luk video