I det fynske folks tjeneste

Voldsom stigning i trusler og overfald på ansatte på Søbysøgård

Antallet af overfald mod personalet i de åbne fængsler er næsten fordoblet på et år. Det gælder også på det fynske fængsel Søbysøgård.

I 2016 var der 131 volds- og trusselsepisoder mod personalet i landets åbne fængsler. Det er 93 procent flere end året før, hvor der var 68 overfald. Det viser en opgørelse fra Fængselsforbundet.

På det åbne fængsel Søbysøgård på Midtfyn er antallet af overfald fordoblet på et år.

I 2015 var der fem tilfælde af overfald og i 2016 var det steget til 10 tilfælde.

Kriminalforsorgen: Vi er opmærksomme på problemet

Læs også Justitsministeren vil bremse voldsspiral i fængslerne

Kriminalforsorgens HR-chef Marianne Fæster Nielsen er opmærksom på problemet.

- Vores indsats mod vold mod ansatte tager afsæt i et helhedssyn – det skal virke på alle Kriminalforsorgens tjenestesteder uanset klientel. Det gør ingen forskel, om det er åbne eller lukkede fængsler, det er lige alvorligt, siger kriminalforsorgens HR-chef Marianne Fæster Nielsen til bladet Fængselsfunktionæren.

Hun understreger, at der arbejdes intensivt med problemet.

- Næste vigtige skridt er at bruge registreringen aktivt til at undersøge hver episode på hver matrikel. Det er en opgave for både ledelse og arbejdsmiljøorganisation. At arbejde med forebyggelse handler både om den konkrete håndtering, når en konflikt er på vej, og om at blive bedre til at forudse hvornår der kan opstå en farlig situation, siger Marianne Fæster. Nielsen.

Læs også Betjent blev skudt i benet: Bandemedlem anholdt og sigtet

Forbund: Der skal mere til

Fængselsforbundets formand Kim Østerbye tror ikke, at det er nok til at vende udviklingen.

- Det er fint at kigge på de enkelte episoder, men der skal langt mere til, hvis udviklingen skal vende i de åbne fængsler. Først og fremmest kræver det flere betjente på vagter. Det holder ingen steder, at bemandingen stadig svarer til tider, hvor der herskede fred og harmoni. Sådan er det ikke længere. Det bliver man nødt til at erkende og indrette forholdene efter, siger Fængselsforbundets formand Kim Østerbye til bladet.