I det fynske folks tjeneste

Facebook i Odense: Borgmester vil skabe Silicon Odense

Med Facebooks nye datacenter i Odense vil borgmesteren tiltrække nye virksomheder. Erfaringer fra Luleå i Sverige skal hjælpe.

00:26

Google, Apple, eBay, Yahoo! og Facebook har alle samlet sig her. I området i Californien, der hedder Silicon Valley, ligger IT-giganternes hovedsæder. Men i fremtiden findes sådan et område ikke kun i USA - i hvert fald ikke hvis det står til Odenses borgmester.

Et helt nyt område nord for Tietgenbyen i Odense er blevet udlagt til erhverv. Det drejer sig i alt om 118 hektar. Og det er netop Tietgenbyen, der skal være det fremtidige Silicon Valley.

Det nye område skal sikre, at Odense Kommune fortsat kan finde placeringsmuligheder til kommende virksomheder. Og virksomheder regner borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel (A),  med, der kommer en del af efter Facebook har opført sit datacenter. 

- Det gode dilemma er jo, at Facebook sådan set har købt stor set alt det ledige jord, vi har tilbage. Der er nogle enkelte "klatter" rundt omkring i Tietgenbyen, så vi har også brug for at kunne få nyt erhvervsjord, så de virksomheder, som vi forventer kommer i forbindelse med Facebook, kan være tæt på dem, fortæller Peter Rahbæk Juel. 

Oversigt over Tietgenbyen og det nye erhvervsområde 'Tietgenbyen Nord'. Det blå område, er der hvor Facebook opfører et datacenter. Foto: Odense Kommune

Svensk datacenter er inspiration
Det er især erfaringer fra Facebooks svenske datacenter i Luleå, der skal hjælpe Odense med at udnytte det vækstpotentiale, som Facebooks indtog skaber. 

- Vi kan se fra Luleå og fra andre steder, at når de her datacentre kommer, så er der nogle virksomheder, der er specialiseret i servere og andre ting, som har en interesse i at åbne afdelinger eller starte virksomheder op, forklarer borgmesteren.

I første omgang er det jo primært os, der skal lære af Luleå

Peter Rahbæk Juel, borgmester, Odense

I 2013 oprettede Facebook et datacenter i Luleå, og Odenses situation er meget lig den, som Luleå stod i for snart fire år siden. Peter Rahbæk Juel vil derfor samle en fynsk gruppe bestående af borgmestre, erhvervsfolk og folk fra uddannelsessteder, som kan tage til Luleå, for at se på, hvordan byen har grebet Facebooks ankomst an. 

- I dag har jeg skrevet til min borgmesterkollega i Luleå og inviteret hende til et partnerskab, om hvordan vi som tvillingebyer med Facebook kan lære af hinandens erfaringer. I første omgang er det jo primært os, der skal lære af Luleå, udtaler Peter Rahbæk Juel.

Læs også Kæmpe like fra Odenses borgmester: Velkommen Facebook

Nyt Silicon Valley
Det er ikke kun Luleå som skal inddrages, når Odense vil udnytte det potentiale, som Facebook skaber. Også Silicon Valley kommer til at spille ind. Odense Kommune vil nemlig have en mand udsationeret i det californiske område med de mange IT-giganter.

- Det handler om at komme i kontakt med de rette virksomheder. Facebooks virksomhedsnetværk er baseret i Californien i Silicon Valley, hvor de ligger. Invest in Denmark er tilstede derovre, og vi vil gerne have en person ind hos dem, så vi kan trække på det netværk, de allerede har, udtaler Peter Rahbæk Juel.

Hvornår står vi her igen, og taler om det her sted som det fynske Silicon Valley?

- Det kan vi jo allerede godt tage hul på og sige, at vi gør nu, fordi Facebook er i gang med at bygge herude. Og jeg er sikker på, at kommer vi herud igen om fire år, så vil der være andre virksomheder, der har etableret sig i forbindelse med Facebook-byggeriet, siger Odenses borgmester.

00:32 Luk video