I det fynske folks tjeneste

Facebooks overskudsvarme skal lune fynske hjem

Tusindvis af fynske hjem får i nær fremtid fjernvarme fra Facebooks kommende datacenter i Odense. Det sikrer en ny aftale mellem Fjernvarme Fyn og Facebook.

Foto: Janne Nyenstad

I januar bekræftede Fjernvarme Fyn over for TV 2/Fyn, at man var i gang med at forhandle med Facebook omkring udnyttelsen af overskudsvarmen. Nu er aftalen endelig på plads. 

Læs også Fjernvarme Fyn forhandler med Facebook om overskudsvarme

Overskudsvarmen fra Facebooks kommende datacenter i Odense bliver til fed, fynsk fjernvarme i knapt 7.000 fynske hjem.

Aftalen påvirker ikke prisen på fjernvarmen - blandt andet fordi Facebook stiller overskudsvarmen til rådighed uden vederlag, lyder det fra Fjernvarme Fyn. 

Vi er både glade for, og stolte af, aftalen med Facebook. De store datacentre er en ny industri i Danmark.

Jan Strømvig, administrerende direktør i Fjernvarme Fyn

For at kunne udnytte overskudsvarmen fra datacentret i Odense, skal Fjernvarme Fyn nu i gang med at bygge et nyt varmepumpeanlæg lige ved siden af Facebook i Tietgenbyen. Varmepumpeanlægget bliver det største af sin art i hele Danmark og skal dække forbruget hos cirka 6.900 fynske parcelhuse.

Vi er både glade for, og stolte af, aftalen med Facebook. De store datacentre er en ny industri i Danmark. Med dagens aftale er vi med fra start, når det gælder om at sikre de gavnlige effekter for både samfund og for miljø, siger administrerende direktør i Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig, og fortsætter: 

- Samtidig er overskudsvarmen fra Facebook et væsentligt bidrag til den mangeårige tradition med at udnytte overskudsvarme i fjernvarmesystemet. På den måde er samarbejdet med til at underbygge vores vision om at være den foretrukne leverandør af sikker, nem, billig og miljøvenlig varme. 

Slut med at fyre for gråspurvene

Skatteankenævnet afgjorde mandag en sag om afgifter på overskudsvarme.

Når firmaer producerer varer, bliver der produceret varme, og den varme må firmaerne ikke slippe direkte ud i naturen. Derfor betaler store virksomheder som Facebook mange penge for at køle vandet ned, inden de skiller sig af med det.

Men Facebook klagede til Skatteankenævnet, der mandag gav internetfirmaet medhold. I stedet for de nuværende to afgifter på overskudsvarme og el, slipper Facebook med kun at betale elafgiften.

Man skal med andre ord ikke betale for at give varmen væk.

Ifølge Fjernvarme Fyn begynder man at bygge varmepumpeanlægget i 2018 - og den første fjernvarme forventes at flyde i 2020.