I det fynske folks tjeneste

Mark Zuckerberg: Thanks for having us, Odense!

Grundlæggeren af Facebook, Mark Zuckerberg, har bekræftet nyheden om, at hans virksomhed bygger stort i Odense.

Der likes, deles og kommenteres på Mark Zuckerbergs opslag. Og han giver sig tid til at svare på spørgsmål. Foto: Stephen Lam/Reuters/Scanpix

- Thanks for having us, Odense!

Sådan afslutter Facebook-stifter Mark Zuckerberg et opslag på sin private Facebook-profil, naturligvis, hvor han bekræfter, at verdens største sociale medie vil bygge sit ottende datacenter i Odense.

Han fortæller videre, at centeret kommer til at køre 100 procent på vedvarende energi, og at det kommer til at skabe tusindvis af jobs i området.

Zuckerberg beskriver også, hvad et datacenter egentlig er for en størrelse.

- Datacentre er basalt set enorme maskiner, der kontrollerer strøm, temperatur, sammenhængskraft og vedligeholdelse for titusindvis af små maskiner inden i dem. Med flere og flere folk, der går live og deler video, vil dette datacenter hjælpe os med at sørge for, at Facebook fortsætter med at køre gnidningsløst for jer alle, skriver Mark Zuckerberg.

Og det er der mange der kan lide. Klokken 06.00 fredag morgen er opslaget blevet delt knap 5.800 gange og mere en 130.000 har liket opslaget. Dertil kommer også flere end 6.000 kommentarer.

I en kommentar og som svar på et spørgsmål fra en anden Facebook-bruger skriver Mark Zuckerberg videre, at Facebooks datacentre er designet sådan, at de ikke har store udgifter på strøm til atkøling af de mange servere, der tilsammen kan gøre det hedt i et hvilket som helst serverrum.

- Hvis ikke centeret er designet rigtigt, kan man risikere at bruge omkring halvdelen af sine strømudgifter på afkøling af maskinerne. Den anden halvdel går så på maskinerne. Vores datacentre er designet sådan, at luften bliver cirkuleret på en så effektiv måde, at vi stort set aldrig har behov for afkøling. Selv på et så varmt sted som Fort Worth i Texas (hvor de har et andet datacenter, red.), kører vi kun med afkøling i fem procent af tiden, skriver Zuckerberg.