I det fynske folks tjeneste

Minister: Vi skal udnytte overskudsvarme fra Facebook

Regeringen arbejder på at fjerne de nuværende afgifter, så odenseanerne kan få glæde af overskudsvarmen fra Facebooks kommende datacenter.

00:54

Video: Odense Kommune

Hvis Facebooks kommende datacenter i Odense udnyttede overskudsvarmen, vil det kunne opvarme mindst 20.000 odenseanske husstande.

Med de nuværende afgifter kan det dog ikke betale sig for it-giganten at gøre det, og derfor vil regeringen arbejde på at fjerne afgifterne.

- Det er helt afgørende, at vi får kigget på det her nu. Derfor indgår det også i regeringsgrundlaget for den nye regering at se, hvilke muligheder der er, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til TV 2/FYN. 

Læs også Facebook åbner for udnyttelse af overskudsvarme

- Vi skal have udnyttet overskudsvarmen, fastslår han. 

Opbakning på Christiansborg

Ministeren understreger, at som det ser ud nu, er der en afgift, der skal findes finansiering til, hvis den skal afskaffes. Derfor appellerer han til andre politikere på Christiansborg om at bakke op.

- Jeg tror, der er god opbakning i Folketinget. Jeg oplever fra en bred kreds af Folketingets partier, at der er fokus på, at vi får en bedre udnyttelse af overskudsvarmen, siger Lars Christian Lilleholt.

Det gælder ikke kun Facebooks datacenter i Odense, men for alle virksomheder.

Facebook: Vi undersøger mulighederne

Facebook oplyser, at man er dybt engageret i at bygge det mest avancerede datacenter i verden i Odense og drive det på den mest energieffektive måde.

- Som et led i disse bestræbelser undersøger vi aktivt et antal forskellige muligheder - herunder anvendelse af overskudsvarme, lyder det fra Facebook.

Facebook oplyser, at man aktivt vil fortælle offentligheden mere om sine overvejelser og planer, når man kommer et skridt nærmere opførelsen af datacentret.