Undren: Facebook kan varme 30.000 boliger op men har ingen plan

Statslige afgifter spænder ben for udnyttelsen af spildvarme fra Facebook. 30.000 fynske husstande kunne varmes op, siger Dansk Fjernvarme.

Mens fynboerne og fynsk erhvervsliv har svært ved at få armene ned efter Facebooks ankomst til Odense, kommer Dansk Fjernvarme nu lidt malurt i bægeret.

For mens Facebook torsdag proklamerede, at man går efter en 100 procent grøn profil, bliver den måske allerhøjst lysegrøn, siger vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

Årsagen er, at Facebook ikke umiddelbart har nogen planer om at udnytte overskudsvarmen fra et elforbrug, der er så stort, at ikke engang Nyborg, Kerteminde og Assens bruger så meget tilsammen.

TV 2/Fyn stillede torsdag Facebook spørgsmålet om brugen af overskudsvarme, og Facebooks europæiske datachef Niall McEntegart, oplyste, at der ikke umiddelbart er aktuelle planer i den retning.

Det undrer man sig over hos Dansk Fjernvarme.

For overskudsvarme fra strømforbruget kan opvarme 30.000 fynske husstande, lyder det fra Kim Behnke.

Her har man forståelse for, hvis Facebook ikke kan få økonomi i salget af spildvarmen.

Derfor sender Kim Behnke også kritikken videre til regeringen. Det er nemlig afgifterne på el til varmepumper, der er med til at gøre udnyttelse af overskudsvarme til en dårlig forretning, og det er tosset, mener Dansk Fjernvarme.

- I stedet for at spare på kul og andre brændstofstyper på Fynsværket, sender man strøm uden afgifter til udlandet. Hvis bare man halverede afgiften på strøm til drift af varme- eller absorptionspumper, ville det være en stor fordel og miljørigtig løsning for statskassen og det danske samfund, siger Kim Behnke.

Han understreger, at Klimarådet faktisk foreslår sådan en løsning, og at en stor del af strømmen i dag er vindmøllestrøm, og dermed grøn energi.

- Alternativet er at Facebook kommer til at blæse store mængder varme ud til gråspurvene, siger han.

Uanset om man bruger luftkøling eller vandkøling vil der skulle bruges pumper til at få vandtemperaturen op fra de cirka 30 grader, som vandet er kølet ned til, og op til de cirka 70 grader, som fjernvarmebrugerne skal bruge.

Men i dag hænger det regnestykke ikke sammen, fordi der er afgifter på den el, der skal bruges til pumperne, siger Kim Behnke.

I dag får nyborgenserne masser af spildvarme fra Ekokem og Koppers. Det samme gjorde odenseanerne, da Dalum Papir eksisterede.

Men det skyldes, at der er tale om såkaldt procesvarme, der er så varmt, at det kan ledes direkte videre til fjernvarmenettet.

Ifølge Kim Behnke vil det være langt dyrere for Facebook, hvis man først projekterer datacentret og efterfølgende skal lave en varmeløsning.

- Det er langt billigere at gøre i selve projekteringsfasen, siger Kim Behnke, der oplyser, at Facebook formentlig vil bruge luftkøling som på datacentret i Luleå.

Apple i Viborg vil derimod bruge vandkøling, men det er ikke afgørende for at sende overskudsvarmen til fjernvarmenettet.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt oplyste fredag morgen, at han nu vil bede Folketinget se nærmere på afgiftsreglerne for elektricitet brugt i varme- og absortionspumper.

Datacentret i Odense skal være færdigt i 2020 og kommer til at koste 1,4 milliarder kroner.

 

Oversigt

    Oversigt