Filmbiz: Lokale filmarbejdere jagter fynske filmjob

Hvordan er filmbranchen skruet sammen? Og hvordan gør man sig attraktiv over for filmproducenter? Det er fynske filmarbejdere blevet klogere på efter FilmFyns træningsprojekt Filmbiz.

Når optagelserne til en ny børne-tv-serie til DR Ultra begynder på Fyn i slutningen af maj, vil der være flere fynske filmfolk på lønningslisten, end man er vant til. Allerede inden Filmbiz' kompetenceudviklingsforløb er afsluttet, er en lille håndfuld Filmbiz-deltagerne nemlig blevet hyret til filmjob på tv-serien.

- Vi har hyret fire. For de er ligeså dygtige, som dem på Sjælland, siger projektleder Helle Fischermann fra SuperSonic.

SuperSonic laver efterbearbejdning af film og har blandt andet lavet FilmFyn-støttede film som "Swinger", "Max Pinlig" og "Far til Fire"-filmene. Men det har hidtil ikke været med et hav af fynske filmarbejdere på rulleteksten. Man har ikke rigtigt vidst, hvor man skulle lede efter dem, lyder det fra SuperSonic. Måske ændrer det sig nu.

De praler for lidt

- Jeg har opdaget, at der er rigtig mange dygtige filmfolk her på Fyn. De ved det bare ikke altid selv. De skal lære at prale mere af sig selv, siger Helle Fischermann. Hun har selv bidraget med gode råd og opkvalificeringstilbud til de 14 deltagere i Filmbiz-forløbet.

En af dem er 22-årige Theodor Engen, der drømmer om at blive instruktør. Trods sin unge alder har han allerede instrueret et par kortfilm og en musical med 20 medvirkende. Men han ved, at der er lang vej endnu til en instruktør-stol. Så lige nu jagter han erfaring i forskellige assistent-roller.

- På Filmbiz prøvede jeg location scouting og fik rigtig god feedback. Så det vil jeg gerne prøve mere af, fortæller Theodor Engen.

Filmbiz-projektet har også klædt Theodor Engen på til at forhandle og prissætte sin arbejdskraft over for kommende arbejdsgivere. Hans branchenetværk er blevet betragtelig udvidet, og han er blevet mere skarp på, hvorfor han vil arbejde i filmbranchen, og hvordan han kan markedsføre sig.

-  Jeg brænder i virkeligheden for det fællesskab, der er på et filmset og det kollektive arbejde, det er at lave et lave et stykke kunst, som man kan vise frem til et publikum, siger Theodor Engen i den præsentionsvideo, som han har fået lavet i Filmbiz-projektet (se deltagernes præsentationsvideoer nederst i artiklen)

 

De fynske filmarbejdere i Filmbiz-projektet er i alderen 20 til 55 år. Nogle har mange års og bred erfaring inden for filmbranchen. Andre har erfaring som eksempelvis fotograf eller klipper, men ønsker nye filmudfordringer. Andre igen har begrænset filmerfaring som for eksempel runnere og assistenter, men brænder for flere opgaver og få en fod inden for i filmbranchen.

- Jeg undrer mig over, at de fynske filmarbejdere ikke har været mere synlige hidtil. Men det handler nok meget om kulturen i branchen - man tror, det hele foregår på Sjælland, siger Helle Fischermann fra SuperSonic, der holder til i København med en afdeling i Svendborg.

Bag Filmbiz-projektet står FilmFyn og Medstrøm, der laver kompetenceudviklingsforløb. På workshops og besøg i filmmiljøet har de fynske filmfolk været igennem et afklaringsforløb, som skal styrke deres mulighed for flere job filmbranchen. En personlig præsentation på video rettet mod potentielle arbejdsgivere indgår også i udviklingsforløbet.

- Jeg håber da, præsentationsvideoen kan være med til at gøre os mere synlige - det må tiden jo vise, siger den 39-årige klipper Steen Bech og fortsætter:

-  Filmbiz-projektet har gjort det meget tydeligt for mig, at jeg skal være langt mere selvpromoverende, end jeg troede var nødvendigt.

50 er klar til filmjob

Film Fyn lokker hvert år fire-fem store film- eller serieproduktioner til Fyn med sin filmstøtte. Og ser gerne at flere af de penge, som filmproducenterne er forpligtet til at bruge på Fyn i højere grad end i i dag bruges på lønninger til fynske filmarbejdere. 

- Vi anslår, at 25-30 fynske filmarbejdere jævnligt har filmjob på Fyn. Men vi tror, at der er mindst dobbelt så mange på Fyn, som er klar til job på en film- eller tv- produktion, siger Julie Linn Milling, Executive producer, FilmFyn.

Filmbiz-projektet afsluttes officielt med et Filmfyn-arrangement på årets Heartland Festival den 3. juni. Eller rettere: Her begynder det måske for alvor, når Filmbiz-deltagerne får mulighed for at hilse og netværke med en række inviterede filmproducenter.

- Det er en branche, hvor man SKAL kunne netværke, sparke døre ind og acceptere en masse afslag i starten, lyder det fra projektleder Helle Fischermann, Supersonic:

- Der er behov for et ændret mindset både hos de fynske filmarbejdere – men også hos os, der hyrer folk til filmproduktionerne.

Se Filmbiz-deltagernes præsentationsvideoer nedenfor.  Og læs mere om deltagerne her.

1
Steffen Petersen 
Colour Grader

 

2
Anne Kragebæk Geertsen
Dramaturg og produktionskoordinator 

 

3
Theodor Engen
Produktionsassistent og runner

 

4
Kristof Z. Markovics
Grip og b-foto

 

5
Emma Marie Lind
Runner og produktionsassistent 

 

6
Steen Bech 
B-klipper og klippeassistent

 

7
Ella Rasmussen
Instruktørassistent og statistkoordinator

 

8
Thomas Dahl 
Rekvisitør og locationmanager

 

9
Mark Newman
b-foto og lysassistent

 

10
Jacob Weiss
Klipper, klippeassistent og DIT

 

11
Jacob Pilgaard
Manuskriptforfatter og  produktionskoordinator

 

12    
Peter Bjerggaard
DIT og klippeassistent 

 

Oversigt

    Oversigt