I det fynske folks tjeneste

FilmFyn vil have flere fynboer i kulissen

De seneste år er flere store film- og tv-serier optaget på Fyn, men kun få fynske filmfolk står på rulleteksterne. Det skal nyt filmprojekt ændre.

00:34

Sidste år brugte filmproduktionerne godt 30 procent af deres budget på fynske filmfolk.

Sidste år brugte filmproduktionerne godt 30 procent af deres budget på fynske filmfolk.

1 af 2

Når filmkameraene ruller på Fyn, er det sjældent fynske filmfolk, der bevæger sig rundt i kulisserne. 

Læs også Action! På mandag begynder julen på Fyn

Der er ellers mange gode filmfolk her, lyder det fra instruktør og manuskriptforfatter Jacob Pilgaard, og derfor har FilmFyn og Medstrøm udviklet projektet Filmbiz, der skal få resten af landets øjne op for fynske filmfolk.

- Det her initiativ kan være med til at sparke nogle døre ind til de mennesker, der ansætter folk på produktionerne. De skal vide, vi er her, for vi er gode nok, siger Jacob Pilgaard. 

Læs også 29 Robert-nomineringer til syv FilmFyn-støttede produktioner

Filmbiz er et tomåneders kompetenceudviklingsforløb, der gennem forskellige kurser skal styrke filmarbejdernes muligheder for at komme med på rulleteksterne, når der optages tv-serier og spillefilm på Fyn. 

Fire til fem gange om året formår FilmFyn at lokke de store film- og serieproduktioner til øen. Alligevel er det kun få i kulissen, der taler fynsk. 

- FilmFyn er i stand til at tiltrække store filmproduktioner, der skal bruge penge lokalt på Fyn for at få FilmFyns penge. Vi vil rigtig gerne have, at flere af pengene bliver brugt på at ansætte fynske filmarbejdere, fortæller executive producer i FilmFyn, Julie Linn Milling. 

I 2016 brugte produktionerne i gennemsnit 30 procent af deres forbrug på Fyn på lønninger til filmarbejdere. De øvrige 70 procent dækkede hoteludgifter, catering og transport af filmudstyr.