I det fynske folks tjeneste

Fiskeriformand: 'Det bliver et mere fattigt samfund'

Der er ikke mange fiskere tilbage i Bagenkop. Det påvirker hele samfundet, mener fiskeriformand.

Der er kun få fiskekuttere tilbage i Bagenkop.

Engang var Bagenkop fyldt med fiskere, men i dag kæmper erhvervet for overlevelse. Det er en ærgerlig udvikling, mener både Allan Buch, der er formand for Bælternes Fiskeriforening, og Bjarne Nielsen, der er borgmester i Langeland Kommune. De to gæstede i dag studiet efter TV 2/FYN forleden sendte dokumentaren 'Fiskerne der forsvandt'.

Se dokumentaren her.

Én for én er fiskekutterne forsvundet fra Bagenkop. Den udviklingen påvirker ifølge Allan Buch ikke kun de enkelte fiskere, men også hele samfundet.

- Man ser i hvert fald på mange havne, hvor fiskeriet fuldstændigt forsvinder, så bliver det pludselig nogle døde havne. Derfor er fiskeriet også med til at holde liv på havnene, siger han og fortsætter:

- Samfundet overlever jo under en eller anden form, men det bliver bare et mere fattigt samfund, man har. Det er jo én ting. En anden ting er, at de mennesker, som har haft deres udkomme ved det, de skal så have noget andet at lave, og der er jo ikke meget andet at lave, fx på Langeland, der kniber det jo med arbejdspladser.

05:30 Luk video

Torskestop midt i højsæsonen
I dokumentaren 'Fiskerne der forsvandt' kan man høre fiskerne fortælle, at de mener, EU-reglerne er for stramme. Ud over fiskekvoterne har EU nemlig indført et torskestop, der betyder, at kuttere over 12 meter ikke må fange torsk i den vestlige Østersø fra den 15. februar til den 31. marts. Det er i den periode, fiskerne i Bagenkop plejer at fange flest fisk.

Jesper Rasmussen er én af de fiskere, der kæmper med at få økonomien til at hænge sammen.

 Fiskeskipper Jesper Rasmussen er i øjeblikket ramt af EU's torskestop.

- Det føles ikke særlig godt, når det går dig imod jo. Og de sidste mange år har det kun gået os imod. Hvert år er der bare kommet noget nyt hele tiden, og det bliver værre og værre, siger han og fortsætter:

- Der ryger jo omkring 500.000 kroner af min årsindtægt væk. Det er næsten 40 procent af min årsindtægt, der forsvinder der, siger han.

Du kan høre resten af Jesper Rasmussens historie i 'Fiskerne der forsvandt'.