I det fynske folks tjeneste

Fynske spørgsmålstegn ved nyt integrationsudspil

Socialdemokraterne vil have flygtninge sendt ud i arbejde fra dag 1, hvad enten de kan dansk eller ej.

Socialdemokraterne vil have flygtninge sendt ud i arbejde fra dag 1, hvad enten de kan dansk eller ej.

Flygtninge og migranter skal i arbejde lige så snart de kommer til Danmark. Sådan lyder et af hovedpunkterne i det integrationsudspil, som Socialdemokraterne ifølge TV 2 præsenterer onsdag.

I dag skal flygtninge først lære dansk for så senere at komme ud på arbejdsmarkedet. Med det nye udspil bliver der byttet rundt på den rækkefølge - uanset om de kan dansk eller ej.

Og er der ikke noget arbejde til de ankomne flygtninge og migranter, skal de ifølge udspillet i nyttejobs, virksomhedspraktik eller løntilskud.

Kim Johansen, formand for arbejdsmarkedsudvalget, Nordfyn, kalder det en reel tanke, men sætter spørgsmålstegn ved den praktiske udmøntning af forslaget:

- Jeg kan lide ideen, for det ville være rigtig godt, hvis det kunne lade sig gøre. Men det lyder som en floskel. Vi er nødt til at få styr på flygtningenes kompetencer, før vi kan sende dem ud i arbejde, siger han og fortsætter.

-Det handler om at få virksomhederne med. Det er i sidste ende dem, der kan hjælpe flygtningene hurtigere videre. Men det kan være svært, når de, der kommer, ikke kan tale dansk og måske heller ikke særlig godt engelsk.

Kim Johansens bud er, at man allertidligst kan sende flygtninge i ud job eller øvrige tilbud efter en måned.

Hans bekymringer deles af Nordfyns arbejdsmarkedschef, Søren Nielsen:

- Ambitionen er god. Men det er ikke realistisk. Men det betyder jo ikke, at vi ikke alle sammen kan arbejde for at få flygtninge tidligere i job.

Han lægger vægt på, at alle flygtninge er forskellige – nogle har uddannelse, andre har ikke. Nogle kunne måske godt være klar fra dag 1, hvis virksomhederne tilbyder dem job, allerede inden de kommer hertil. Men han vurdere, at det er mere realistisk med mellem et halvt og et helt år:

– Selv når tingene bare klapper.

I Nyborg rynker af medlem af beskæftigelsesudvalget Carsten Kudsk (DF) også panden. Han mener ikke, at flygtningene kan være klar til arbejde på dag ét i landet.

- Jeg er bekymret over udspillet. Hvem kommer det her til at gå ud over? Man kan jo godt blive bange for, at flygtningene vil tage arbejde fra flexjobbere og de langtidsledige. Det er vi ikke interesserede i, siger han.

 

03:19 Luk video