I det fynske folks tjeneste

Nyborg: Første friskole åbner for asylbørn

Friskole i Nyborg er landets første til at åbne en klasse for asylbørn. Landets andre friskoler afventer en lovændring

00:12

Landets friskoler har erklæret sig parate til at modtage asylbørn, når en lovændring er klar / arkivfoto.

1 af 2

Mens de danske privatskoler har erklæret sig parate til at åbne modtageklasser for flygtningebørn og klasser for asylbørn, og embedsmænd i Undervisningsministeriet arbejder på højtryk for at finde en løsning, har Nyborg Friskole allerede slået dørene op for 23 asylbørn. Dermed blev den østfynske friskole landets første privatskole med en asylklasse. Det skriver Altinget.dk.

Kommunernes Landsforening (KL) har for nylig skønnet, at asylpresset vil kræve, at landets kommuner blandt andet skal oprette 80 nye daginstitutioner og etablere 300 modtageklasser for at kunne opfylde behovet fra det store antal asylsøgere. Og landets 470 privatskoler og friskoler i Danmarks Privatskoleforening og Dansk Friskoleforening har nu erklæret sig klar til at påtage sig deres del af ansvaret.

Undervisningsministeriet er nu i færd med at udarbejde en form for partnerskabsaftale, der skal opstille betingelser og de økonomiske rammer for de private skolers indsats.

- Ingen skal være i tvivl om, at vi ser det her som en samfundsopgave, som de frie skoler også skal være med til at løse, siger formanden for Privatskoleforeningen, Karsten Suhr til Altinget.

Samme melding kommer fra formanden for Friskoleforeningen, Peter Bendix Pedersen:

- Jeg har fuldtonet sagt til ministeren, at det vil vi rigtig gerne hjælpe til med. Vi ved, at det giver en lang række udfordringer, men det må falde på plads hen ad vejen, siger Peter Bendix Petersen til Altinget.

Friskolerne og privatskolerne påpeger dog, at der er brug for en lovændring, hvis de private skoler skal oprette modtageklasser og klasser for asylbørn.

- Der er nogle lovgivningsmæssige barrierer, som betyder, at vi ikke må optage de her børn i øjeblikket, fordi de ikke er tilskudsberettigede. Men det er vores forventning, at der kommer en særlovgivning på området inden for en måneds tid, siger formanden for Danmarks Privatskoleforening, Karsten Suhr.