I det fynske folks tjeneste

Hjælp forskerne og vind en computer

Hvis du svarer på forskernes spørgeskema om genbrug af elektronik, så deltager du i lodtrækningen om fem nyrenoverede computere. Det sker i forbindelse med kampagnen Frit Lejde.

00:52

Frit Lejde for elskrot er en kampagne i samarbejde med Syddansk Universitet, TV 2/Fyn og en række fynske kommuners affaldsselskaber.

 

Vi vil gerne forstå muligheder og barrierer. Vi vil gerne vide, hvordan folk kunne se sig selv i et mere cirkulært system

Professor i cirkulær økonomi, Henrik Wenzel

Forskerne på Syddansk Universitet vil så gerne forstå, hvad der kunne få os til at genbruge mere af vores elektronik. I dag smider vi danskere i gennemsnit 24 kilo elektronik ud om året.

Derfor har de nu sat fem computere på højkant, som indgår i en lodtrækning blandt alle, der vælger at gå ind og udfylde deres spørgeskema.

- Vi vil gerne forstå muligheder og barrierer. Vi vil gerne vide, hvordan folk kunne se sig selv i et mere cirkulært system. Derfor er det så vigtigt for os, at så mange som muligt går ind og svarer på vores spørgeskema, siger professor i cirkulær økonomi, Henrik Wenzel, der er den primære drivkraft i projektet. 

Computerne i lodtrækningen er selvfølgelig ikke spritnye.

Men de er nyrenoverede fra det Aarhusianske firma Refurb, som lever af at købe og videresælge computere.

Refurb reparerer de brugte computere, renser dem for data, installerer ny software og udstyrer desuden computerne med den lovpligtige garanti.

FRIT LEJDE: DONÉR DIT ELSKROT OG FORTÆL FORSKERNE, HVAD DET FEJLER

 • Denne artikel er en del af TV 2/Fyns og Syddansk Universitets kampagne Frit Lejde.
 • Med Frit Lejde har alle fynboer mulighed for at indlevere deres kasserede el-apparater søndag den 18. og 25. november på de genbrugspladser, der er med i projektet. Dog med undtagelse af Assens, hvor indsamling sker lørdag.
 • Frit Lejde er et nyt forskningsprojekt. Bag projektet står Syddansk Universitet, TV 2/Fyn, Svendborg Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Odense Kommune og Assens Kommune.
 • Forskerne vil gerne have fynboerne til at indlevere deres kasserede el-apparater og i samme ombæring fortælle, hvorfor man har valgt at kassere det pågældende produkt.
 • Målet med projektet er at finde ud af, hvordan vi på den ene eller anden måde kan forlænge vores el-apparaters levetid.
 • Ofte er der slet ikke noget galt med de el-apparater, vi kasserer. Andre gange er det kun en enkelt komponent, der er i stykker.
 • Følgende genbrugspladser er med i projektet:
  Assens genbrugsplads, Torø Huse Vej 15, 5610 Assens: 17. november 10-16
  Faaborg Genbrugsstation, Mørkebjergvej 12, 5600 Faaborg: 18. november 10-16.
  Genbrugsstationen Villestofte, Rugårdsvej 275, 5210 Odense NV: 18. november 10-16.
  Genbrugsplads Svendborg, Miljøvej 10, 5700 Svendborg: 18. november 10-16.
 • Forskerne tager både imod apparater, der virker, og dem der ikke gør. Alle apparater, der virker, bliver efterfølgende solgt på et loppemarked i Odense 9. december klokken 11-14.
 • Loppemarkedet finder sted hos Odense Renovation på Snapindvej 21 i Odense. 
 • Forskerne tager imod alle el-apparater. Lige fra hårtørrere, håndpiskere, computere og telefoner. Det eneste, de ikke vil have, er hårde hvidevarer.

Udfyld på nettet eller genbrugspladsen

Hvis du har lyst til at svare på forskernes spørgsmål, så klik her. Du kan også vente til weekenden.

Læs også Til kamp mod elskrot: Her smider Arne Als spritny hårtrimmer ud

Hjælp forskerne

 

Her er der i forbindelse med Frit Lejde-kampagnen stillet computere op på en række fynske genbrugsstationer. Her kan man over en kop kaffe sætte sig og udfylde spørgeskemaet.

På søndag giver en række fynske genbrugsstationer nemlig fynboerne Frit Lejde til at aflevere deres elskrot.

Frit Lejde er en kampagne i samarbejde med TV 2/Fyn og Syddansk Universitet. Frit Lejde finder i Svendborg, Faaborg og Odense sted om søndagen. I Assens afholdes aktionen lørdag.

Alle steder kan man i tidsrummet 10 til 16 komme og aflevere sine kasserede el-apparater. Det gælder både it-udstyr, telefoner, håndmixere, hårtrimmere og you name it.

Bare du ikke kommer med hårde hvidevarer. Dem vil forskerne ikke have.

Til gengæld er det lige meget, om din hårtørrer eller smartphone er gået i stykker. Det eneste forskerne vil bede om er en forklaring på, hvorfor man har valgt at skille sig af med det pågældende el-apparat.

Din data er sikker

I weekenden går det altså løs.

Og forskerne håber, at så mange som muligt benytter lejligheden til at få ryddet op i deres kasserede elektronik. 

- Når borgerne kommer og afleverer deres apparater, så beder vi dem udfylde et lille klistermærke, hvor de fortæller, hvad der er galt med apparatet. Hvis der altså overhovedet er noget galt. Vi ser jo ofte apparater på genbrugspladsen, som slet ikke fejler noget, siger Henrik Wenzel og fortsætter:

- Den data, vi håber at indsamle er helt ny i forskningen og kan hjælpe os med at forstå, hvad der får os til at kassere vores elektronik. 

Det er et mærkat som det her, man får udleveret, når man tropper op på en af genbrugspladserne i projektet. Man klistrer mærkatet på det apparat, man afleverer. Mærkatet angiver blandt andet, om apparatet overhovedet er i stykker. Foto: Kristian Wraae

Man kan donere sine el-apparater på fire fynske genbrugspladser. Find deres adresser i faktaboksen.

Alle afleverede apparater indgår i forskningen. Men de apparater, der stadig virker, bliver senere solgt på et stort loppemarked i Odense. Det finder sted 9. december fra klokken 10 til 14 hos Odense Renovation på Snapindvej 21 i Odense. 

Og står man med en computer eller telefon og frygter for sin datasikkerhed, så bare rolig, forsikrer Henrik Wenzel.

- Alle computere og telefoners data bliver slettet af et professionelt firma, inden de bliver sat til salg på loppemarkedet, siger Henrik Wenzel.

Overskuddet fra loppemarkedet går til den videre forskning i elskrot og cirkulær økonomi.

10:55

TV 2/Fyn og Syddansk Univeristet vil have fynboerne til at aflevere deres elskrot i nyt stort forskningsprojekt

Luk video