I det fynske folks tjeneste

Fodboldklubben B1909 straffes for snyd med kørselspenge

B1909 har ifølge Fodboldens Disciplinærinstans overtrådt DBU’s amatørbestemmelser i perioden 2012 til 2017. Derfor fratrækkes klubben 18 point og tildeles en bøde.

Fodboldklubben B1909 fratages 18 point og får en bøde på 50.000 kroner Foto: Ritzau Scanpix

Danmarksserieklubben B1909 har ifølge Fodboldens Disciplinærinstans overtrådt DBU’s amatørbestemmelser i perioden 2012 til 2017. Derfor fratrækkes klubben 18 point og tildeles en bøde på 50.000 kroner.

Det skriver Dansk Boldspil-Union (DBU) i en pressemeddelelse.

I disciplinærinstansens bemærkninger står blandt andet:

"Ved at tilbyde spillerne fordele på denne vis, i stedet for at tegne kontrakter med spillerne, aflønne dem med træk af A-skat og i øvrigt ansætte dem på de vilkår, der eksempelvis fremgår af DIF’s amatørkontrakt, har B1909 uberettiget opnået en fordel i forhold til sine konkurrenter, der tilbyder deres spillere reglementerede ansættelsesvilkår, eller som overholder amatørbestemmelserne. Derved har hver enkelt spiller og klubben overtrådt amatørbestemmelserne, jf. § 9. Dette gælder i hele perioden, dvs. fra sæsonen 2011/12 til og med første halvdel af sæsonen 2017/18".

"Da der er tale om en længerevarende og systematisk overtrædelse af reglerne, er det disciplinærinstansens vurdering, at fremgangsmåden må karakteriseres som ”usportslig” og ”illoyal” adfærd i forhold til de andre hold i rækken, sådan at der også foreligger en overtrædelse af DBUs love § 30.1".

Læs også Efter flere beskyldninger om fusk: Nu undersøges kommunale milliontilskud til B1909

På Baggrund af en undersøgelse hos Skat har disciplinærinstansen truffet beslutning om B1909s brug af skattefri befordringsgodtgørelse til flere af klubbens spillere i perioden 2012-2017. 

Her fik spillere på klubbens førstehold udbetalt i alt 1.089.524,97 kroner, skriver DBU.

DBUs disciplinærinstans er således af den opfattelse, at de beløb, spillerne har modtaget, i realiteten ikke har været godtgørelse for kørsel eller lignende i klubbens tjeneste, men vederlag for at spille fodbold i B1909.

Ved at tilbyde spillerne fordele på denne vis, i stedet for at tegne kontrakter med spillerne, aflønne dem med træk af A-skat og i øvrigt ansætte dem på de vilkår, der eksempelvis fremgår af DIF’s amatørkontrakt, har B1909 uberettiget opnået en fordel i forhold til sine konkurrenter, der tilbyder deres spillere reglementerede ansættelsesvilkår, eller som overholder amatørbestemmelserne, skriver DBU videre.

B1909s bestyrelsesformand, Jan Bramsen, siger til TV 2/Fyn, at det er en møgsag, og det ikke er noget klubben er stolt af. Han ønsker ikke at kommentere dommen yderligere, før han har læst den igennem sammen med den øvrige bestyrelse.

Læs også Skat pudses på B1909: Kommune truer med at afbryde samarbejde

00:31 Luk video

TV 2/Fyn afslørede uregelmæssigheder

Sagen begyndte at rulle, da den tidligere fodboldspiller Ahmad Abdoh og det tidligere bestyrelsesmedlem og træner, Torben Bo Harder, beskyldte B1909 for at snyde med kørselspenge.

Ahmad Abdoh fortalte kort før nytår til TV 2/Fyn, at klubben i 2014 havde en bonusordning, hvor spillerne fik 500 kroner for at være udtaget til en kamp.

Spillerne fik så 500 kroner oveni for en sejr, og 100 kroner for en uafgjort. Men pengene blev udbetalt i form af fiktive kørselspenge.

 - Vi blev aflønnet med kørselspenge. Vi skulle skrive et antal kilometer på, som om vi havde kørt fra A til B, at vi havde kørt fra Odense til Horsens for at se en kamp. Det skulle bare passe med bonusbeløbet, fortæller Ahmad Abdoh.

Læs også B1909 beskyldes for fusk med kørselspenge

Middelfart tidligere straffet

Det er ikke første gang, at en fynsk klub bliver straffet for overtrædelse af  DBU’s amatørbestemmelser. I februar 2016 blev 2. divisionsklubben Middelfart G&BK i dømt en bøde på 200.000 kroner og fratrækning af i alt 24 point for brud på amatørbestemmelserne. 

I Fodboldens Disciplinærinstans modtog spillere, der var registreret som "scouts", betalingen for at spille fodbold i klubben. 

Opdatering

  • 08. okt 2018 kl. 16:32 Opdateret med kort kommentar fra bestyrelsesformand Jan Bramsen