10 års brosucces omvendte danskerne

Storebæltsbroen fylder 10 år lørdag. Succesen har været overvældende. Broen har bundet Danmark tættere sammen og er blevet populær.

Frygten var stor, da Storebæltsbroen blev debatteret heftigt i slutningen af 80'erne og begyndelsen af 90'erne. Arbejdsløsheden ville skylle ind over Fyn og Vestsjælland, miljøet ville lide uoprettelig skade, og behovet for broen var til at overse. I en meningsmåling fra 1989 erklærede 57 procent af danskerne sig som modstander af broen.

Lørdag er det 10 år siden, at dronning Margrethe åbnede Storebæltsbroen, og det har været 10 år, der har omvendt danskerne. Broen er blevet en stor succes, som har bundet Danmark tættere sammen, og økonomien er god.

Rejsetiden er skrumpet med halvanden time, så danskerne ser mere til hinanden. Set i forhold til 1997, som var det sidste år med færger, krydser tre gange så mange biler i dag Storebælt. Dobbelt så mange mennesker passerer bæltet i tog.

- For hele Danmark har broen været en succes, og der er grund til at ønske tillykke til de politikere, der tog beslutningen, men også til dem, der driver den. Den er meget veldreven, siger trafikforsker ved Aalborg Universitet Henrik Harder.

Økonomien er også god. Så broen, der kostede 21,4 milliarder kroner i 1988-priser, er betalt ud om 15 år.

Oversigt

    Oversigt