I det fynske folks tjeneste

12 indbrud om dagen på Fyn: Så udsat er du i din kommune

Middelfart er et af landets mest udsatte områder, når det gælder indbrudstyve. I Svendborg fordobles antallet af indbrud i december.

Middelfart oplever flest indbrud i julen sammenlignet med de andre fynske kommuner. Foto: Lars Rievers, Scanpix

Julen er indbrudstyvens travleste tid, og det gælder også på Fyn. I 2015 blev der i 2015 anmeldt 58 procent flere indbrud i december end sammenlignet med årets øvrige måneder.

Det viser nye tal fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

På Fyn er det Middelfart Kommune, der er hårdest ramt. Den vestfynske kommune har i løbet af de seneste fem år haft flest indbrud målt per indbygger og er blandt de mest udsatte områder i hele landet.

I 2015 blev der begået 31 indbrud i december i Middelfart. Med andre ord er der altså i gennemsnit ét indbrud i byen hver dag i løbet af julemåneden. Antallet af indbrud i december er i øvrigt 80 procent højere end årets øvrige måneder.

Antal anmeldte indbrud målt per indbygger. Middelfart er det mest udsatte område på Fyn. Foto: Nabohjælp/TrygFonden

Dobbelt så mange indbrud i december

Også i Assens, Faaborg-Midtfyn, Nyborg og Bogense oplever man ét indbrud om dagen i løbet af december, mens der på Ærø slet ikke blev begået nogen indbrud i 2015.

I Svendborg er julemåneden særlig hård med mange indbrud. Mere end dobbelt så mange indbrud finder sted i december end sammenlignet med årets andre måneder.

Læs også Straksdom: Tre mistænkelige personer flygtede i bil fra villavej i Odense

 Odense er ikke overraskende den by på Fyn, hvor der sker flest indbrud samlet set. Seks indbrud bliver anmeldt i gennemsnit i december. De fleste indbrud sker traditionen tro omkring juledagene.

Sådan mindsker du risikoen for indbrud

Selv om det aldrig er til at vide, hvornår indbrudstyven slår til, kan du ifølge Nabohjælp gøre dit til at mindske risikoen for, at det er dig, det går ud over i julemåneden.

Ud over de gængse råd om at få dit hus til at se beboet ud, eksempelvis ved at få naboen til at parkere bilen i din indkørsel, hvis du er på ferie, vil Nabohjælp i år sætte ekstra fokus på at bruge lys til at skræmme tyven væk.

- I år sætter vi særlig fokus på, at lys også er et effektivt værn mod indbrudstyve, der jo bedst kan lide at gemme sig i mørket. Derfor har vi udviklet en julelyskæde, der kan skræmme selv den modigste indbrudstyv væk. Kæden går nemlig fra at være en hyggelig julelyskæde til at lyse kraftigt op, når tyven nærmer sig huset, siger Lone Harlev, der er projektleder for Nabohjælp.

Et godt råd, som kan få tyven til at fravælge dit hjem, er at sørge for lys med bevægelsessensorer rundt om huset.

Christoffer Elbrønd

Hvis man ikke har sådan en lyskæde, kan man også vælge at anskaffe sig nogle bevægelsessensorer, der kan sættes op rundt om huset.

- Et godt råd, som kan få tyven til at fravælge dit hjem, er at sørge for lys med bevægelsessensorer rundt om huset. Man fjerner nemlig tyvens mulighed for at gemme sig i mørket, og lyset gør også naboer opmærksomme på, at de måske lige skal holde lidt ekstra øje eller tjekke, hvem der er gået ind i haven, siger Christoffer Elbrønd, der er projektleder i TrygFonden.

Indbrud på Fyn

I 2015 blev der anmeldt 58 procent flere indbrud i december end sammenlignet med årets øvrige måneder.
  • I Middelfart blev der sidste år begået 31 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét om dagen og er 80 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Assens blev der sidste år begået 33 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét om dagen og er 77 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Faaborg-Midtfyn blev der sidste år begået 24 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét om dagen og er det samme som antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Kerteminde blev der sidste år begået 12 indbrud i december, hvilket er 20 pct. færre end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Nyborg blev der sidste år begået 29 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét om dagen og er 68 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Odense blev der sidste år begået 184 indbrud i december, hvilket svarer til ca. seks om dagen og er 62 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Svendborg blev der sidste år begået 30 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét om dagen og er 105 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Bogense blev der sidste år begået 29 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét om dagen og er 110 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • På Langeland blev der sidste år begået 3 indbrud i december, hvilket svarer til ca. 6 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • På Ærø blev der sidste år ikke begået nogen indbrud i december.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd, TrygFonden, Danmarks Statistik