I det fynske folks tjeneste

163.000 skoleelever løber stærkt for lungesyge børn

For tredje år i træk skyder Rynkeby skoleløbet i gang, hvor rekordmange skoleelever deltager. I år går pengene til Børnelungefonden.

Der skal løbes stærkt, når Rynkebys skoleløb fredag skydes i gang. Jo flere runder eleverne tilbagelægger, des flere penge kan Børnelungefonden nemlig få glæde af.

- Jeg forventer først og fremmest, at børnene får en god dag med motion og sjov, men jeg håber selvfølgelig også, at vi får samlet en masse penge ind, siger Jørgen Dirksen, bestyrelsesformand i Team Rynkeby Fonden. 

Det er jo ikke kun sundhed, det drejer sig om. Det er også noget, skolerne bruger aktivt i undervisningen til at snakke om sygdom generelt.

Jørgen Dirksen, bestyrelsesformand, Team Rynkeby Fonden

Og der er gode udsigter til et stort beløb, deltagerantallet er nemlig 55 procent højere end sidste år. Der er hele 163.000 skoleelever fra 525 skoler, som er tilmeldt Team Rynkeby Skoleløbet, og løbet bliver afviklet på skoler i både Danmark, Sverige, Norge og Finland.  

- Det er helt fantastisk med så mange tilmeldte børn. Det er jo ikke kun sundhed, det drejer sig om. Det er også noget, skolerne bruger aktivt i undervisningen til at snakke om sygdom generelt, siger Jørgen Dirksen.

Læs også Skoleelever løb 17,6 millioner kroner ind til Team Rynkeby

Sidste år fik de 107.000 skoleelever, der løb med, indsamlet 17,6 millioner kroner til Børnecancerfonden. Pengene kommer fra mikrosposorater fra venner og familie ud fra devicen: Mange bække små gør en stor å. 

Hjælp til syge lunger

I år går pengene så til Børnelungefonden, der er en selvstændig fond stiftet på initiativ af Lungeforeningen i 2014. Hvert år rammes tusindvis af børn af lungesygdomme. Diagnoserne er forskelligartede, og mange af lungelidelserne er svære at behandle. 

- Støtten betyder utroligt meget for os, men det vigtigste er, at eleverne får en rigtig god oplevelse sammen. Det, der er så charmerende ved det her projekt, er, at børn løber for børn. De gør noget godt for sig selv, samtidig med at de gør noget godt for andre, siger Charlotte Skøtt Lenstrup, kommunikationschef i Børnelungefonden. 

Pengene skal gå til forskning, så der kan komme en større viden om diagnoser og behandlingsformer til børn med kritiske lungesygdomme. 

- Det vigtigste er mere viden om diagnoser, så de her børn ikke skal gå igennem et årelangt diagnose-forløb, før man finder ud af, hvad de fejler. Der er rigtig mange spændende forskningsprojekter i Danmark, som ikke har haft mulighed for at blive gennemført, fordi der ikke har været penge at søge. Det håber vi, der er nu, forklarer Charlotte Skøtt Lenstrup. 

Læs også 40.000 elever løber for kræftramte børn

04:52

Løbeskoene er fundet frem i hele Danmark i dag - ikke mindst her på Fyn, hvor flere skoler deltager i Team Rynkeby Skoleløbet. En af de skoler er Nordagerskolen i Ringe, hvor cirka 500 elever har været ude og løbe.

Luk video