170 flygtninge mangler en frivillig ven

'Venner viser vej'. Sådan hedder et integrationsprojekt, der skal sikre, at alle flygtninge, som får asyl, får tilbuddet om en dansk ven eller venskabsfamilie. Men lige nu mangler der 170 frivillige på Fyn.

Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp står bag projektet, som skal bygge broer mellem danskere og flygtninge. Men de mangler lige nu 170 frivillige, der skal være netværksfamilier for flygtninge, der er nye i deres lokalsamfund på Fyn. Det drejer sig om næsten alle fynske byer, hvor der lige nu er flygtninge, der håber på at kunne møde danskerne og skabe kontakt og relation.

Det kan være svært at komme til et land, hvor man ikke har noget netværk, og man ikke mestrer sproget. Derfor skal integrationsprojektet ’Venner Viser Vej’ være med til at sikre, at alle flygtninge, der får asyl i Danmark, får tilbud om en dansk ven eller venskabsfamilie, der kan være med til at vise dem vejen ind i det danske samfund. Der er ingen regler for, hvordan man skal være en god ven. Man kan både hjælpe med de mere praktiske ting såsom hjælp til lektier på sprogskolen, hjælp til hvordan man melder sine børn ind i den lokale fodboldklub eller information om, hvordan man søger SU, men det kan også handle mere om et venskab, hvor man mødes til aftensmad eller en tur i Zoologisk Have. 

- Vi ved, at mødet mellem flygtninge og danskere er afgørende, hvis integration skal lykkedes. De flygtninge, der knytter sig til en netværksfamilie eller en dansk ven, får jo et netværk og lærer sproget. Vennen eller familien inviterer til lokale begivenheder, får dem med ind i lokale fodboldklubber og lignende, fortæller Jesper Kjærgaard, der er udviklingschef for 'Venner viser vej' med ansvar for Fyn.

Det perfekte match

'Venner viser vej' er et fællesprojekt skabt af Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp, som startede i januar 2016. I mange kommuner bliver der også samarbejdet med lokale kræfter i form af kommune eller andre relevante organisationer såsom kirken eller Venligboerne. 

- Vi matcher ud fra interesser, så det match, der laves, kommer godt fra start, siger Jesper Kjærgaard. 

Det er et treårigt projekt, hvor alle de flygtninge over 18 år får tilbud om frivillig ven. Der er ikke noget nyt i at matche frivillige, men det særlige ved dette projekt er, at Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors har en ambition om at styrke indsatsen, så alle får tilbuddet om en ven. De to organisationer bruger lokale netværk, afdelinger og Facebook til at sprede budskabet.

- Vi har brug for mange frivillige. Folk vil gerne rigtig gerne hjælpe, men vi oplever også et stort behov, forklarer Jesper Kjærgaard.

- Og de frivillige er rigtig trofaste, hvor de ofte bliver hængende fra årene forinden. Det er en lille indsats, som gør en stor forskel, og tiden hos den enkelte ikke er så afgørende, fortsætter Jesper Kjærgaard. 

Oversigt

    Oversigt