I det fynske folks tjeneste

18 år siden: Så ødelæggende var decemberorkanen på Fyn

Strømmen gik, træerne væltede, tagene blæste af, og broerne lukkede. Seks danskere mistede livet på grund af historisk voldsom orkan.

02:14

Se et sammendrag af højdepunkter fra decemberorkanen i 1999.

Fredag den 3. december 1999 ramte en orkan Danmark, og mange fynboer kan huske præcis, hvad de foretog sig i de timer, orkanen rasede.

De første fynboer, der mærkede orkanen, var bilisterne på Langelands- og Svendborgsundbroerne. Begge broer blev om eftermiddagen lukket for al trafik, efter at flere køretøjer var væltet på vejbanen. 

Læs også Stormrådet: Det var stormflod, der ramte Fyn

Senere blev også Storebæltsbroen lukket for trafik.

Strømmen gik

I flere fynske byer gik strømmen. Det gjaldt også TV 2/Fyn, der kort før den regionale nyhedsudsendelse på TV 2 var helt uden strøm.

Årsagen var væltede træer, der havde revet elledningerne med sig i faldet. Det betød samtidig også ufremkommelige veje på Fyn.

Også ejendomme blev raseret. Politiet fik mange henvendelser fra husejere, hvor taget var blæst af.

I Assens gik uvejret særdeles hårdt ud over midtbyen. Politiet måtte opgive at holde styr på skaderne i løbet af aftenen.

Passagerer sov i Nyborg Tennishal og DSB-tog

Ved 17-tiden blev al togtrafik også stoppet. 500 rejsende blev nødt til at overnatte i blandt andet Nyborg Tennishal. Der var endda også passagerer, der overnattede i togene.

De fleste mennesker i den sydlige halvdel af landet blev på en eller anden måde berørt af orkanen, der er en af de voldsomste og mest omfattende i nyere dansk vejrhistorie.

I alt ødelagde orkanen værdier for omkring 13 milliarder kroner, kvæstede 800 mennesker og kostede på landsplan seks mennesker livet.

Vinden var kraftigst i de sydlige egne, der stort set alle steder - også inde i landet - havde middelvinde over 35 meter i sekundet, hvilket svarer til orkan og er meget sjældent.