18 år siden: Så ødelæggende var decemberorkanen på Fyn

Strømmen gik, træerne væltede, tagene blæste af, og broerne lukkede. Seks danskere mistede livet på grund af historisk voldsom orkan.

Fredag den 3. december 1999 ramte en orkan Danmark, og mange fynboer kan huske præcis, hvad de foretog sig i de timer, orkanen rasede.

De første fynboer, der mærkede orkanen, var bilisterne på Langelands- og Svendborgsundbroerne. Begge broer blev om eftermiddagen lukket for al trafik, efter at flere køretøjer var væltet på vejbanen. 

Senere blev også Storebæltsbroen lukket for trafik.

Strømmen gik

I flere fynske byer gik strømmen. Det gjaldt også TV 2/Fyn, der kort før den regionale nyhedsudsendelse på TV 2 var helt uden strøm.

Årsagen var væltede træer, der havde revet elledningerne med sig i faldet. Det betød samtidig også ufremkommelige veje på Fyn.

Også ejendomme blev raseret. Politiet fik mange henvendelser fra husejere, hvor taget var blæst af.

I Assens gik uvejret særdeles hårdt ud over midtbyen. Politiet måtte opgive at holde styr på skaderne i løbet af aftenen.

Passagerer sov i Nyborg Tennishal og DSB-tog

Ved 17-tiden blev al togtrafik også stoppet. 500 rejsende blev nødt til at overnatte i blandt andet Nyborg Tennishal. Der var endda også passagerer, der overnattede i togene.

De fleste mennesker i den sydlige halvdel af landet blev på en eller anden måde berørt af orkanen, der er en af de voldsomste og mest omfattende i nyere dansk vejrhistorie.

I alt ødelagde orkanen værdier for omkring 13 milliarder kroner, kvæstede 800 mennesker og kostede på landsplan seks mennesker livet.

Vinden var kraftigst i de sydlige egne, der stort set alle steder - også inde i landet - havde middelvinde over 35 meter i sekundet, hvilket svarer til orkan og er meget sjældent.

Oversigt

    Oversigt