I det fynske folks tjeneste

28 millioner kroner til
H.C. Andersens Hus

Odense Byråd bevilgede onsdag \"med begejstring\" i alt 28 mio. kr. til en omfattende ombygning af H.C. Andersens Hus.  Arbejdet går i gang til foråret, og når huset står færdigt om to et halvt år, vil Odense have en attraktion, der i følge projektbeskrivelsen, \"vil imponere, fascinere og få tårene frem i øjnene på publikum\".

-

Odense Byråd bevilgede onsdag i alt 28 mio. kr. til en omfattende ombygning af H.C. Andersens Hus.  Arbejdet går i gang til foråret, og når huset står færdigt om to et halvt år, vil Odense have en attraktion, der i følge projektbeskrivelsen, \"vil imponere, fascinere og få tårene frem i øjnene på publikum\".


Tiltrængt renovering
H.C. Andersens Hus er ikke blevet ombygget eller moderniseret siden midten af 70?erne. Og siden da er der sket en hel del med både vores viden om H.C. Andersen og ikke mindst med kommunikations- og formidlingsformerne.


Derfor godkendte Odense Byråd onsdag en bevilling på over 28 mio. kr. til en omfattende renovering af det gamle museum.


De 28 mio. kr. skal blandt andet skabe et H.C. Andersen Hus der hænger sammen med den øvrige bymidte. Museet vil blive totalt omlagt og inddelt i forskellige rum, der skal illustrere digterens liv og værker.


Inddeling i lokaler
Gæsterne vil først blive ledt ind i et Introduktionsrum, hvor gæsterne skal opleve H.C. Andersens samtid. Den fynske digters billedkunst får eget rum, hvor publikum vil kunne se papirklip og tegninger. I Biblioteket vil H.C. Andersens værker på 143 sprog være udstillet, og i Den biografiske udstilling kan publikum se digterens liv beskrevet fra liv til død gennem værker, genstande og dokumenter. Derudover vil det nye H.C. Andersen Hus indeholde Fødehjemmet, Biograf, Nyhavnstue, Skatkammer og Undervisning og hvilerum.


Mange af lokalerne vil tage den moderne teknologi i brug og formidle viden om digteren via AV-udstyr og internet.


Tåre i øjnene
I projektbeskrivelsen til det nye råd bliver ambitionerne for det nye museum formuleret således:


\"Udstillingerne må gerne både imponere, fascinere, kalde på smilet og få den lille tåre frem i øjenkrogen. Ganske som det følelsesregister, Andersen selv tager i anvendelse. Når museumsgæsten forlader Det nye H.C. Andersens Hus og går ud i byen, skal det være med lysten til at læse videre.\"


Med ombygningen håber Odense Kommune, at H.C. Andersens Hus vil blive et værdigt omdrejningspunkt for festlighederne i anledning af digterens 200 års dag i 2005.


Fordobling af besøgstallet
I dag besøger omkring 120-140.000 gæster hvert år H.C. Andersens Hus. Kommunen håber, at det nyrenoverede museum vil kunne tiltrække en kvart million besøgende om året. Og rådmand Jørgen Lund(V) udtrykte på byrådsmødet håb om, at H.C. Andersens Hus med ombygningen vil slå Odense Zoo som Fyns mest besøgte attraktion.


Bevillingen på de 28 mio. kr blev vedtaget af et enigt byråd, og Borgmester Anker Boye konkluderede at vedtagelsen skete \"med begejstring\".