I det fynske folks tjeneste

30 danske krigsveteraner vandt medaljer i Florida

Mere end halvdelen af de danske deltagere ved årets Invictus Games kom hjem med metal i bagagen, herunder fynske Jakob Hou Larsen.

00:36

Herover kan du se en video med de danske deltagere samt et galleri med billeder fra hele Invictus.

1 af 57

30 danske krigsveteraner fra hele Danmark har netop været til det store idrætsstævne for skadede soldater i Florida, Invictus Games, som den britiske prins Harry står bag. Formålet med stævnet er at sætte fokus på de skadede veteraner og vise, hvilken rolle sport kan spille i deres rehabilitering. De danske erfaringer fra Invictus Games i 2014 og andre idrætsprojekter viser, at idræt ud over den fysiske effekt også gavner veteranerne psykisk og socialt.

Det danske hold kommer hjem med en guld-, fem sølv- og en bronzemedalje. Og da de har fået medaljer i to holddiscipliner, har mere end halvdelen af veteranerne fået metal med sig hjem. Danskerne har konkurreret i ni forskellige sportsgrene: kørestolsbasket, siddende volleyball, svømning, atletik, roning, bueskydning, cykling, styrkeløft og kørestolsrugby, sidstnævnte er også kendt som murderball. 

- Arh, det var det var vigtigt for os at vinde en bronzemedalje, for alle vidste, at den kunne vi godt få, fortæller den fynske kørestolsbasketspiller Jakob Hou Larsen og fortsætter:

- For at få den succesoplevelse var det supervigtigt at slutte af med en god kamp. En kamp hvor alle får spilletid, alle får lov at røre bolden, og vi lige får bekræftet, at alle er en del af holdet. At få sluttet af med en sejr, som alle har ejerskab over. Det er supervigtigt.

Der deltog omkring 500 veteraner fra 14 forskellige lande ved årets Invictus Games. Deltagerne har amputationer, posttraumatisk stress syndrom eller andre krigsskader.

Siden 1992 har det danske forsvar haft 31.000 soldater udsendt på mission i udlandet. Forsvaret har selv opgjort, at 270 af dem er kommet tilbage med fysiske skader, hvorimod man ikke har tal på de psykiske.

Ifølge foreningen Krigsveteraner og Pårørende oplever hjemvendte soldater ofte en frustration over den manglende anerkendelse for deres fædrelandsindsats.

- Det er en øv-oplevelse. Man tager af sted for nationen og befolkningen, ikke for enkeltpersoner. Og så forstår man ikke hvorfor, der er så stor modstand mod noget, folk selv har sendt dem ud i, forklarer Harald Jensen, der er næstformand i foreningen.