50% flere brande i december

Når stearinlysene for alvor tændes i julemåneden øger det risikoen for brande betydeligt. Falck rykker i december ud til 50% flere brande sammenlignet med andre måneder.

Falcks erfaringer er, at det er de mange levende lys, som gør december til højsæson for brand.

- Det er vigtigt, at lysene ikke står op ad brændbart materiale eller tæt på gardiner. Lad ikke lysene brænde i rum, hvor man ikke holder opsyn - og vær særligt opmærksom, når der er børn til stede, siger Bendt Trustrup, Brandchef i Falck.

Juledekorationer skal ifølge brandchefen være lavet, så flammen ikke kan få fat i gran eller pynt. Lys skal stå godt fastgjort, gerne i folie. Hvis man har en adventskrans hæn­gende i loftet, bør den ikke alene hænge i rødt bånd, men også i ståltråd. Fyrfadslys ser tilforladelige ud, men de kan blive så varme, at væskefladen bryder i brand. Det kan medføre, at der står flammer på 20-25 cm op fra disse lys.

- Hvis så store flammer får fat i gardiner eller lignende, kan de føre til en voldsom brand. Så tænk grundigt over, hvor du stiller fyrfadslys, og sæt dem frem for alt i en form for lysestage. De må ikke stå frit på bordet - og slet ikke på en papir­dug, selv om det bidrager til julehyggen, siger brandchefen.

Efterlyser flere røgalarmer

ifølge falck er danskerne heldigvis blevet bedre til at forebygge, men mange kan stadig gøre mere for at sikre sig mod brand.

-Det er enkelt at gøre en effektiv indsats. Først og fremmest bør ethvert hjem have mindst én røgalarm. Alle nybyggede huse i Danmark skal have dem, I Norge er det et lovkrav, at alle beboelser har røgalarm, og i Sverige har en undersøgelse vist, at røgalarmer er den bedste og billigste brand­fore­byggelse, siger Bendt Trustrup, der er brandchef i Falck.