I det fynske folks tjeneste

52.000 underskrifter: Fynsk skuespillers forslag skal fremsættes i Folketinget

Folketinget skal nu tage stilling til et borgerforslag om privat brug af sprøjtemidlet Roundup. Forslaget er stillet af den fynske skuespiller Christiane Bjørg Nielsen.

00:16

I september forklarede Christiane Bjørg Nielsen til TV 2/Fyn, at hendes respekt for naturen allerede var rodfæstet under opvæksten på Nordfyn.

51.841 borgere har i skrivende stund støttet et borgerforslag om at forbyde salg af sprøjtemidler til privat brug og på offentlige fællesarealer. 

Forslaget blev stillet af den fynske skuespiller Christiane Bjørg Nielsen 11. juni i år, og har dermed nået målet om 50.000 støttere inden for 180 dage. Det betyder, at forslaget nu skal fremsættes i Folketinget, hvor det vil blive behandlet som alle andre beslutningsforslag.

Læs også Fynsk skuespiller: Hvorfor er Roundup ikke blevet forbudt for længst?

- Når man nu finder rester af sprøjtegift i grundvandet, og også har fundet rester i mennesker, så bør man forbyde det. Tiden er jo løbet fra det forlængst, sagde Christiane Bjørg Nielsen til TV 2/Fyn i september.

Skuespilleren, der er mest kendt for sin rolle som nissen Kandis i julekalenderen Pyrus, var dengang på Fyn for at samle støtter til sit forslag. Nu har hun nået målet og mere til.

Minister støtter forslag

Af beslutningsforslaget fremgår det, at ønsket på lang sigt er, at alle ukrudts- og insektmidler bliver forbudt. Men skuespilleren vurderer, at det er lettest først af få et forbud for private gennemført. 

- Mange vandforsyninger ligger i bynære områder. Der spiller private haveejere en stor rolle. Modsat landmænd er vi i øvrigt heller ikke uddannet i brugen af sprøjtemidler, sagde Christiane Bjørg Nielsen i september.

Onsdag kom det frem, at forslaget er støttet af miljøminister Lea Wermelin (S). 

- Det er min klare ambition, at vi skal have forbudt brugen af sprøjtemidler på private arealer, siger Lea Wermelin (S) til DR. 

Sådan behandles borgerforslag med 50.000 støttere

Partierne i Folketinget skal tage stilling til, hvem der vil fremsætte forslaget som et beslutningsforslag i Folketinget. Forslaget bliver ikke automatisk fremsat i Folketinget, fordi det har opnået 50.000 støttere. Det skyldes, at grundloven siger, at det kun er medlemmer af Folketinget og ministre, der kan fremsætte forslag i Folketinget. Forventningen er, at forslagene bliver fremsat af de partier i fællesskab, som støtter ordningen om borgerforslag.

 

Når forslaget er fremsat, bliver det behandlet stort set på samme måde som andre beslutningsforslag i Folketinget. Det vil sige, at det først kommer til 1. behandling i Folketingssalen, og bagefter bliver det henvist til et af Folketingets udvalg. I løbet af udvalgsbehandlingen kan udvalget f.eks. stille spørgsmål til en minister og holde samråd med en minister om forslagets indhold. Udvalget kan også beslutte at invitere hovedstilleren og medstillerne til et møde om forslaget. Udvalget kan også ændre forslaget ved at stille ændringsforslag.

 

Efter udvalgsbehandlingen kommer forslaget til en 2. og sidste behandling i Folketingssalen. Her bliver der først stemt om eventuelle ændringsforslag og bagefter, om forslaget skal vedtages eller forkastes.

 

Det er fortsat muligt at støtte forslaget. Forslaget lukkes først for nye støttere, når Folketingets behandling af forslaget som beslutningsforslag er afsluttet.

 

Kilde: Borgerforslag.dk

Se mere
02:28

I september var Christiane Bjørg Nielsen på Fyn for at samle støtter til sit borgerforslag. Til hverdag bor skuespilleren i København. 

Luk video