600.000 fisk undgår lockout-død: Lærer sætter dem fri

Lockouten betyder livsfare for 600.000 fisk på fynsk produktionsskole. Men en lærer har fået lov at redde dem.

Lockouten af landets lærere stod en overgang til at betyde en grusom død for 600.000 fisk på en fynsk produktionshøjskole. Men nu har en enkelt lærer fået lov at blive undtaget fra lockouten og redde deres liv.

Arbejdet med at sætte fiskene - som er lakseyngel - ud i de fynske åer og dermed redde deres liv er gået i gang og ventes at kunne afsluttes i løbet af ugen, siger formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan.

- Vi har hele tiden haft den opfattelse, at man kunne få private til at hjælpe med opgaven. Det har der været god tid til, men det er ikke sket før nu, siger Hanne Pontoppidan, som repræsenterer lærerne på landets erhvervsskoler.

- Vi vil ikke risikere, at der sker noget med fiskene, fordi der ikke er tilstrækkelig faglig viden, så vi har undtaget en til at bistå med opgaven. Hun har ansvaret for fiskene til daglig, så med hendes bistand er der ingen tvivl om, at opgaven kan løses, siger hun.

De tre lærere fra produktionshøjskolen Elsesminde, der skulle have stået for udsætningen, er lockoutet og kan ikke passe deres arbejde.

Kun en af de tre har altså fået lov at se til, at fiskene bliver sat i åerne på forsvarlig vis. Det sker sammen med skolens lærlinge og frivillige.

Sættes lakseørrederne ikke ud, vokser de sig så store i bassinerne, at de stresser hinanden og begynder at bide og æde hinanden.

Lærernes organisation har indtil nu sagt nej til at lade de tre ansvarlige lærere stille op, selvom Moderniseringsstyrelsen har sagt god for det.

- Vi vil hverken have, at fiskene skal lide eller dø, siger Hanne Pontoppidan.

- Men det er meget, meget surrealistisk for os at opleve, at man har valgt fra Moderniseringsstyrelsens side at lockoute alle produktionsskoler, på trods af, at stort set alle skolernes elever er sårbare unge, siger hun.

- Når man vælger at søge om undtagelse fra konflikten, så er det på grund af nogle fisk og ikke på grund af de unge mennesker, som får problemer på grund af lockouten. Det virker meget kynisk på os, tilføjer Hanne Pontoppidan.

Hun mener, at det kan få meget alvorlige konsekvenser for de unge, at deres uddannelsesforløb bliver afbrudt af lockouten, som mandag går ind i sin fjerde uge.

- Mange af de sårbare unge har oplevet voksensvigt gang på gang i løbet af deres liv. Lockouten nedbryder hele deres tiltro til systemet igen. Det kan få store konsekvenser. For nogen vil det betyde, at de bliver evigt fortabt i det sociale system, siger hun.

Oversigt

    Oversigt