I det fynske folks tjeneste

Advarsel mod husbåde i Odense Havn

Flydende luksus kan give udlændinge permanent adgang til de danske kyster og havneområder. Fritidshusejerne kalder det en omgåelse af de danske særregler.

-

Flydende luksussommerhuse solgt til tyske velhavere kan true den danske særregel om, at sommerhuse kun må ejes af danskere.

Det mener Fritidshusejernes Landsforening, som advarer mod planer i mange havnebyer om at udlægge øde kajområder som hjemsted for husbåde.

I Odense for eksempel vil politikerne åbne for husbåde på Odense Havn.  På Boat Show 2004 i Bella Centret i København for nylig talte byens borgmester Anker Boye varmt for flydende boliger i byens havneområde. Det kunne være husbåde fra Kerteminde-firmaet AquaDomi.

\"Der er ingen tvivl om, at vi de kommende år vil se stadig flere af sådanne flydende sommerhuse med unikke beliggenheder rundt om i havnene. Og der er ingen tvivl om, at mange tyske velhavere står på spring for at købe\", siger Preben Uldahl fra Fritidshusejernes Landsforening til Jyllands- Posten lørdag.  

Selv om de flydende huse er sikret faste kajpladser og udstyret med samme faciliteter som sommerhuse, er de indregistreret som skibe. Dermed kan kapitalstærke udenlandske borgere uden videre købe dem - imodsætning til traditionelle sommerhuse, som er beskyttet af den danske EU-særregel.