Affaldsafgift var i strid med regler

Små virksomheder, der transporterer affald for private, kan slippe for affaldsafgift. Det har Statsforvaltningen afgjort efter klage over Odense Kommune

Mand&Bil er en lille virksomhed, der laver praktisk arbejde fortrinsvis for private. Når affaldet fra privat skal køres på genbrugsstationen, skal virksomheden hver gang betale afgift.

- Vi skal betale 150 kroner hver gang, og det betyder, at mine kunder får en ekstra regning på op mod 25 procent. Mange oplever det i forvejen som dyrt at bruge sådan nogen som os, og når vi oveni skal betale afgift for at aflevere det private affald, så vil mange af vores kunder i stedet bruge det grå eller sorte marked, sagde Mikael K. Truelsen, Mand&Bil i Odense, til TV2/Fyn i januar 2014.

Mikael K. Truelsen klagede til Statsforvaltningen, og nu er afgørelse kommet. I afgørelsen skriver Statsforvaltningen:

- Statsforvaltningen vurderer, at såfremt Mand&Bil bliver registeret i Affaldsregistret og i den konkrete situation alene optræder som transportør af mindre mængder affald for en privat husholdning og kan dokumentere dette, vil en opkrævning af erhvervsgenbrugspladsgebyr ikke være i overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsen.

Afgift til affald truer små virksomheder

Det er svært for små virksomheder som Mand&Bil at konkurrere med det sorte marked, når de skal betale afgift for aflevere privat affald på genbrugsstationerne, mener Mikael K. Truelsen.

- Vores kunder har jo allerede betalt for at aflevere affald over skatten, så jeg forstår ikke hvorfor vi skal betale igen, er Mikael K. Truelsens argument.

Mikael K. Truelsen klagede også til Miljøministeren og haft fremtræde for miljøudvalget i Folketinget for at forklare sin sag.

Miljøministeriet har givet Mand&Bil delvist ret, og har opfordret kommunerne til at lade de små virksomheder tilslutte sig den såkaldte transportørordning, så de kan slippe med en årlig affaldsafgift på 1200 kroner om året.

Men i Odense villle det kommunalt ejede Odense Renovation ikke følge ministerens opfordring.

- Konsekvensen vil være en bombe under vores system. De fleste virksomheder afleverer affald for private, og hvis de skal ind under transportørordningen vil vi være nødt til at sætte affaldsprisen op for alle andre borgere, sagde Thomas B. Jørgensen, administrerende direktør i Odense Renovation, til TV 2/Fyn i januar 2014.

Ny procedure i Odense

Efter afgørelsen har By- og kulturrådmand i Odense Jane Jegind 4. marts 2015 sendt en mail til Mikael K. Truelsen. I mailen skriver hus:

- By- og Kulturforvaltningen vil snarest muligt udarbejde en procedure for transportørers adgang til genbrugspladserne i overensstemmelse med Statsforvaltningens udtalelse, herunder krav til dokumentation.

Oversigt

    Oversigt