Aflivningen af Martins 65.000 mink er begyndt: - Jeg aner ikke, hvad jeg skal leve af fremover

Onsdag eftermiddag blev det besluttet, at alle mink i Danmark skal aflives på grund af mutation af coronavirus. Torsdag morgen startede fynske minkavlere aflivningen.

Rundt omkring på de 42 fynske minkfarme er arbejdet startet tidligt torsdag morgen. Minkavlerne har nemlig fået travlt efter onsdagens udmelding fra regeringen om, at alle mink i Danmark skal aflives. 

- Jeg er fuldstændig knust og kan ikke rigtig overskue situationen lige nu. Der er alt for mange spørgsmål og alt for få svar. Jeg aner ikke, hvad jeg skal leve af fremover.

quote Jeg er fuldstændig knust og kan ikke rigtig overskue situationen lige nu.

Martin From, minkavler

Ordene kommer fra Martin From, der er formand for minkavlerne på Fyn, og som selv har 65.000 mink fordelt på tre fynske farme. 

Årsagen til masseaflivningerne er, at Statens Serum Institut i laboratorietest har fundet bevis på, at coronavirussen covid-19 er muteret i danske mink og ført videre til 12 mennesker i Nordjylland. 

Den muterede virus kan påvirke effekten af en kommende vaccine mod covid-19 negativt, og derfor har regeringen valgt at aflive alle mink i Danmark. Der er tale om mellem 15 og 17 millioner mink.

Martin From har selv været i gang med af aflive sine dyr siden klokken syv torsdag morgen med hjælp fra venner og familie.

- Alle avlere er jo i fuld gang med at aflive for at kunne nå at blive færdige inden deadline, siger Martin From. 

Flager på halv

I Allested-Vejle har Jens-Arne Kristiansen arbejdet med mink siden han for 36 år siden startede sin minkfarm. Men det er meget snart helt slut. Derfor flager han på halv.

- Jeg har tænkt på, om jeg kunne tillade mig det overfor naboerne. Men det er velmodtaget. Vi har sagt, det ikke er nogen af os, der er døde, men branchen, siger Jens-Arne Kristiansen. 

De sidste år har han og sønnen Jesper Kristiansen drevet farmen med i alt 36.000 mink. Også han er meget berørt at situationen.

- Jeg har aldrig taget hænderne op foran øjnene og så grædt før. Men det kunne jeg ikke lade være med at gøre i går, fortæller Jesper Kristiansen.

Han har udskudt tanken om at det kunne være helt slut med minkavl. Indtil onsdag hvor regeringen offentliggjorde at alle mink i Danmark skulle aflives. 

Fynske minkavlere er i fuld gang med at aflive deres mink.
Fynske minkavlere er i fuld gang med at aflive deres mink.
Foto: Stefan Brix

- Jeg tror det er slut nu. Det er, hvad jeg fortæller mig selv, siger han. 

De har noget jord, som han måske kan drive videre på en eller anden måde, de endnu ikke ved. Ellers skal Jesper Kristiansen finde et mere almindeligt arbejde. 

- Der er jo regninger, der skal betales, og en familie, der skal forsørges. Jeg ville gerne have, at min dreng også havde set, hvordan sådan noget her var. Han er to år, og han kommer ikke til at huske det her, siger Jesper Kristiansen. 

Håber at redde lidt

Regeringen vil have aflivet alle mink i Danmark så hurtigt som muligt. Derfor vil regeringen indføre en såkaldt tempo-bonus på 20 kroner per mink, hvis minkavleren får tømt sin besætning inden for 10 dage - dog fem dage for besætninger under 7.500 dyr. 

Og det sker, selvom flere avlere står til meget snart at pelse deres dyr. Det er blandt andet tilfældet for Bjarne Frost, der er minkavler i Lundager ved Assens.

Han har har to minkfarme med i alt 24.000 dyr, der nu skal slås ned. Han stod til at pelse minkene om to uger, men tvinges nu til at aflive dyrene i utide.

- Det er for tidligt, men vi vil prøve at få dem aflivet på en måde, så vi kan få pelsen udnyttet. Det er ikke afklaret lige nu, om det lykkes. Det afhænger af resten af systemet, og om der er kapacitet til at modtage dem. Det er ikke nemt, når alle mink i Danmark skal aflives på en gang, fortæller Bjarne Frost.

Minkfarme på Fyn

Fødevarestyrelsen har oplyst, at der kan aflives 20.000 mink om dagen. Det forstår Bjarne Frost ikke:

- Vi kan se, hvordan det er foregået andre steder, og den facon kan vi almindelige dødelige landmænd ikke forsvare. Der vil gå længere tid. Selvom vi er fire mand i gang her.

Bjarne Frost har både dyr til produktion af pels, men han skal som andre minkavlere også aflive en bestand af avlsdyr. Præcis den samme situation udspiller sig på Martin Froms minkfarme. Han satser på at kunne aflive 5.000 dyr om dagen og pelse dem. 

- Vi har fået en deadline, der hedder 16. november, slutter han.