Aftalen er klar: Fyn kommer sjællandske patienter til undsætning

Antallet af indlagte coronapatienter presser sygehuskapaciteten i flere regionen. Nu kommer Fyn og Jylland på banen.

Efter der onsdag blev slået rekord i antallet af indlagte coronapatienter i Region Sjælland, kommer Fyn og Jylland naboregionen samt hovedstaden til undsætning.

For at gøre plads til covid-19-patienterne er der lavet en aftale om, at Region Syddanmark blandt andet aftager flere kræftpatienter, bekræfter Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, over for TV 2 Fyn.

- Vi har i princippet en forpligtigelse til at hjælpe alle borgere i Danmark, og hvis nogen ikke kan blive behandlet til tiden, træder vi gerne til. Det kunne være, vi kom i samme situationen, og så håber vi på, at vi også har nogle venner i de andre regioner, siger han.

Direktøren kender ikke til det samlede antal patienter, men regionen tager dem, det er muligt. Man har dog også mærket en stigning i antallet af smittede på Fyn og i Jylland, fortæller direktøren.  

Regionen havde onsdag 90 indlagte, og torsdag er tallet på 86.

- Det er væsentlig over det, det var for en uge siden. Alle sygehuse mærker et større pres på deres covid-sengepladser, men vi er slet ikke samme sted som de sjællandske regioner, siger Kurt Espersen.

OUH: En fornuftig løsning

Det bliver blandt andet Odense Universitetshospital, der skal aftage nogle af de sjællandske patienter, bekræfter administrerende sygehusdirektør Niels Nørgaard.

Patienter Region Syddanmark hjælper med:

Ifølge ham drejer det sig her om et antal patienter, der kan tælles på tre-fire hænder. Det afhænger dog af, hvor længe ordningen kommer til at løbe, lyder det.

- Vi skal jo stå sammen, så vi får taget patienterne i den rigtige rækkefølge på tværs af landet, når presset nu ligger, som det gør på Sjælland, siger han til TV 2 Fyn.

- Lige nu har vi ikke lukket ned for alt det planlagte og alt det, der kan udskydes. Men der kan blive tale om at udskyde de ikke-førlighedstruende ting, der godt kan vente, for at gøre plads til det, der skal tages hurtigt - for eksempel kræft- og hjertepatienter. 

Niels Nørgaard mener, det er en fornuftig løsning, at man hjælper de pressede regioner med at frigive plads til covid-19 patienterne, fremfor at dem med coronavirus skal flyttes andre steder hen i landet.

Et ønske i denne højtid

I Region Syddanmark kigger man på data hver dag og overvåger presset.

- Hvis vi pludselig ser voldsomme smittestigninger i vores region, vil vi selvfølgelig snakke med de østlige regioner om situationen, siger Kurt Espersen.

OUH håber dog, at presset snart letter i de to sjællandske regioner, så universitetshospitalet ikke er nødt til at trække yderligere på sit personale.

- De har vist stor fleksibilitet i snart et år, så det kunne man godt ønske i denne højtid, siger den administrerende sygehusdirektør.