Ahrendtsen: 1864 må få konsekvenser for DR

DR’s tidligere dramachef erkender, at tv-serien 1864 var et politisk projekt: Alex Ahrendtsen kalder kulturministeren i samråd og beder FilmFyn om at tænke sig om i fremtiden.

Det må få konsekvenser for DR, at tidligere dramachef Ingolf Gabold i dagens Politiken her erkendt, at tv-serien 1864 var et politisk projekt. Det siger den fynske MF’er Alex Ahrendtsen (DF), der nu vil tage fat i kulturminister Bertel Haarder (V) for at høre, hvilke konsekvenser det skal have for DR.

- Jeg vil kalde ministeren i samråd. Han er selvfølgelig ikke direkte ansvarlig, men vi er nødt til at vide, hvad han mener om det her, siger Alex Ahrendtsen.

Alex Ahrendtsen mener, at sagen er udtryk for en generel kultur på DR:

- På en måde er det jo befriende, at en DR-ansat indrømmer, at deres fremmeste virker er at genere Dansk Folkeparti. Det har vi jo også længe haft på fornemmelsen. Når det så er sagt, er det ekstremt forkasteligt, at der bruges licens- og i det her tilfælde også skattekroner på at føre propagandakrig mod Dansk Folkeparti.

TV-serien er lavet med støtte fra FilmFyn, og det får politikeren til at sige, at FilmFyn fremover skal tænke sig meget nøje om, inden de går ind i projekter, hvor DR er involveret. Og han mener, at det er en skandale, at DR har forvaltet de 100 mio. kroner, som Folketinget bevilligede til serien, på den måde som Ingolf Gabold giver udtryk for.  

- Nu kan vi se, at de 100 mio. kroner, vi selv har været med til at finansiere, har været brugt til at lave et otte timer langt propagandaangreb på Dansk Folkeparti, lyder det fra Alex Ahrendtsen.

Nu kræver han, at der bliver ryddet op:

- Sagen siger en del om den råddenskab, der er i DR. DR er for alle, også dem der stemmer på Dansk Folkeparti. Vi må have ryddet op i den kultur, der har været på DR siden 1968, hvor ”de røde lejesvende” tog over.

Kulturminister Bertel Haarder kalder det uheldigt, at Ingolf Gabold har haft politiske bihensigter med tv-serien.

- Jeg mener, det er uheldigt, hvis kunst og kultur bliver præget af politiske bihensigter. Det siger Ingolf Gabold jo var tilfældet med 1864. Det er jeg ked af at høre, siger ministeren til Ritzau.

Bertel Haarder siger, at han bemærkede, at Dansk Folkeparti var sure over 1864, da den blev bragt i tv. Han understreger dog, at politikere ikke skal detailstyre DR.

- I dag himler Socialdemokraterne så op over, at Clement Kjersgaard har været skrap i et interview. Jeg vil godt sige til både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Husk nu armslængden.

FilmFyns adm. Direktør Bo Damgaard forstår ikke Ingolf Gabolds udmelding.

- Han står ret alene med den holdning. Vi deler den ikke, og vi står ved vores beslutning om at funde serien, siger han til TV 2/FYN.

DR’s nuværende dramachef Piv Bernth og instruktøren Ole Bornedal afviser i Politiken, at 1864 var et politisk projekt.