Akademikere skaber job, men virksomheder ansætter dem ikke

Undersøgelse viser, at akademikere skaber job. Det har de mærket ved virksomheden Viemose-Driboga. Alligevel er 1.000 fynske akademikere stadig ude i kulden.

En kødrand af virksomheder burde stå i kø efter færdiguddannede akademikere.

Akademikere skaber nemlig flere arbejdspladser, og det er smedevirksomheden Viemose-Driboga et godt eksempel på.

Viemose-Driboga har siden sidste år effektiviseret deres tegnestue med 70 til 80 procent, hvilket har resulteret i ansættelsen af tre nyuddannede ingeniører. En af dem er Rasmus Fenger Dreyer.

quote Vi kommer med en masse metoder og teori, vi kan påføre. Men vi kan også lære en masse af dem, der er faglærte. Vi kan få gang i en virksomhed der har kørt rundt i de samme ting i lang tid. Vi har de nye analyseværktøjer med i bagagen

Rasmus Fenger Dreyer

- Vi (akademikere, red.) kan se anderledes på problematikker. Vi har et andet udgangspunkt, der kan skabe forandringer, der fører til vækst, siger Rasmus Fenger Dreyer.

Alligevel har 80 procent af de små og mellemstore virksomheder på Fyn ikke en akademiker ansat, og lige nu står 1.000 akademikere uden job.

Bevis på vækst

Søren Evald Kristensen er direktør i Viemose-Driboga og har ansat Rasmus Fenger Dreyer.

Han har gode erfaringer med helt grønne dimittender fra universitet.

- Når en virksomhed trænger til at forny sig selv, er det godt med akademikere. Jeg har også bygget bro mellem akademikerne og folk ude i værkstedet, så de snakker og arbejder godt sammen i dag, siger han.

En undersøgelse fra Akademikernes A-kasse og Djøf viser, at en akademiker efter tre år har tilført virksomheden 4,5 arbejdspladser. 

quote Det er fordi virksomhederne er bange for forandring, at de ikke ansætter dem i de små og mellemstore virksomheder. De tror faglærte kan mere end de teoretiske  mennesker. Jeg har god erfaring med akademikere. Siden marts har de skabt  tre arbejdspladser for mig

Søren Evald Kristensen

- Vi har en evne til at anskue ting fra en ny vinkel. Vi kommer med forskellige metoder og teori, vi kan påføre. Men vi kan også lære en masse af dem, der er faglærte. Vi kan sætte skub i en virksomhed, der har kørt rundt i de samme ting i lang tid. Vi har nye analyseværktøjer med i bagagen, forklarer Rasmus Fenger Dreyer.

SDU uddanner færre akademikere

Syddansk Universitet er klar over problemet, og derfor har de reduceret optaget på udvalgte uddannelser.

- Vi prøver at styre vores optag af studerende, så det passer med behovet på arbejdsmarkedet i fremtiden. Det betyder, at de humanistiske uddannelser er reduceret voldsomt med 600 pladser de seneste år, siger Nikolaj Malchow-Møller, der er Dekan og professor på Syddansk Universitet.

Akademikere i job:

Af de 2.349 dimittender fra SDU, der afsluttede deres akademiske uddannelse i 2015, er 258 af dem stadigvæk uden job.

Dermed deler SDU landets tredje højeste ledighed med IT-universitet i København.

I 2017 reducerede SDU deres pladser med 322 og siden 2014 er optaget faldende. Men der sættes også gang i initiativer for at imødegå ledigheden blandt akademikerne.

- Nu skal de studerende ud og møde virksomhederne under uddannelsen, så de skaber relationer og lærer at arbejde sammen. På den måde kommer der en mere flydende overgang fra teori til praksis, og så er de studerende også bedre klædt på, når de skal ud på arbejdsmarkedet, siger Nikolaj Malchow-Møller.

Ifølge Søren Evald Kristensen fra Viemose-Driboga har virksomhederne svært ved at bryde med traditionerne.

- Det er fordi virksomhederne er bange for forandring, at de ikke ansætter akademikere. De tror, faglærte kan mere end de teoretiske mennesker. Jeg har god erfaring med akademikere. Siden marts har de skabt tre arbejdspladser til vores virksomhed, uddyber han.

Sammen med Beskæftigelsesalliancen har TV 2/Fyn i de seneste uger arbejdet for at sænke ledigheden generelt i Odense Kommune. Indtil videre har det blandt andet medført 361 nye virksomhedspraktikpladser.

Odense Kommune er stadig den fynske kommune, der har det højeste antal ledige.

Du kan læse hele undersøgelsen fra Akademikernes A-kasse her.

Oversigt

    Oversigt