Alarm om svinepest er afblæst

Fødevarestyrelsen har netop afblæst mistanken om svinepest på Danish Crowns slagteri i Horsens, oplyser Danish Crown.

Fødevarestyrelsen har netop afblæst mistanken om svinepest på Danish Crowns slagteri i Horsens. Det oplyser Danish Crown.

Slagteriet blev lukket fredag morgen på grund af mistanke om svinepest i en gris fra en fynsk besætning.

Men fredag eftermiddag kunne man på slagteriet ånde lettet op, da undersøgelser på både slagteri og kontrolbesøg i landmandens besætning viste, at der ikke var tale om svinepest.

Den midlertidige lukning er dog normal procedure ved mistanke om klassisk svinepest.

Rammer svinepest en dansk svinebesætning, vil det have kæmpe konsekvenser for Danmarks eksport af svinekød ved udbrud. I 2013 eksporterede de danske svineproducenter for 32 milliarder kroner.

Eksporten af svinekød vil gå i stå til lande udenfor EU. Samtidig vil eksporten af levende grise blive sat på hold.

Ifølge Landbrug & Fødevarers beregninger vil en enkelt smittet gris koste tre milliarder kroner, har epn.dk tidligere skrevet.

Der var senest mistanke om svinepest på Danish Crowns slagteri i Herning i slutningen af april. Men efter undersøgelser kunne veterinærmyndighederne afkræfte mistanken.

Svinepest er en meget smitsom husdyrsygdom, der rammer grise. Den er dog ikke farlig for mennesker. Kommer man i kontakt med et smittet dyr, udgør det ikke en sundhedsmæssig risiko.

Sygdommen smitter, enten når en syg gris kommer i kontakt med en anden eller indirekte gennem foder og vand.

Hvis der udbryder svinepest, skal syge grise aflives, og staldene desinficeres. Der skal oprettes beskyttelseszoner i en radius af tre kilometer og en overvågningszone på 10 kilometer omkring de smittede og de udsatte grise.

Der har ikke været udbrud af klassisk svinepest i Danmark siden 1933.

/Ritzau/