Alger truer fisk for millioner i Danmark

En historisk høj koncentration af japanske alger i danske farvande kan koste fiskeeksport for millioner.

Fiskesæsonen er i fuld gang herhjemme, men en alge gør sit for at ødelægge festen for fiskere og havdambrugene.

Pseudochattonella er algens navn, og den har kvalt blandt andet hornfisk og havørreder i Kattegat samt ved Lillebælt og Storebælt.

Koncentrationen af Pseudochattonellaen, der stammer fra Japan, er historisk høj i de danske farvande, hvilket er trussel for nyudsatte fisk i danske vande.

- Algen har ved de tidligere opblomstringer slået fisk ihjel. Hvis jeg stod og skulle til at sætte mine fisk ud, så ville jeg i hvert fald vente til det her er overstået. Jeg turde ikke tage chancen, siger Peter Henriksen, seniorforsker ved Danmarks Miljøundersøgelser.

Det er ikke kun på grund af medlidenhed med fiskene, at de danske fiskeopdrættere bør tænke sig om en ekstra gang, inden de sætter deres dyr ud.

- Man risikerer at miste rigtig, rigtig mange penge. I Norge har man ved tidligere lejligheder mistet for millionbeløb på grund af denne algetype, siger Peter Henriksen.

Hos akvakulturvirksomheden Musholm har man tænkt sig at sætte sine ørreder ud i april, men de fiske- og profitdræbende alger kan ændre planerne.

- Det er rigtig mange millioner kroner, vi taler om. Det er slet ikke noget, vi vil gamble med, lyder det fra Musholms fiskemester, Anders Lejbach.

- Vi tager prøver to gange om ugen for at se, hvor mange alger, der er, og hvis der er alger, når vi skal sætte fisk ud, så udskyder vi det.

Anders Lejbach har dog svært ved at forestille sig, at høje algeforekomster er noget, man skal vænne sig til:

- Det kan være de kolde vintre, der gør, at denne algetype blomstrer ekstra op. Jeg håber og tror, at det er ekstraordinært, at vi har haft to så kolde vintre i træk, siger han og oplyser, at algen opløses ved seks-syv grader.

Ifølge Danmarks Sportsfiskerforbund er der i marts målt op til 19 millioner Pseudochattonella-celler per liter vand herhjemme, hvilket er 40 gange den koncentration, der kan dræbe havbrugsfisk - heriblandt ørreden.